Renzi žiada zrušenie Dublinu II a prekonanie národného egoizmu

NETKY.SK • 11 September 2015, 13:24 • 2 min
Renzi žiada zrušenie Dublinu II a prekonanie národného egoizmu

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval v otvorenom liste, ktorý dnes zverejnil denník La Repubblica, zvyšok Európy na zvýšenie úsilia na riešenie utečeneckej krízy.

slovakia

left justify in out

Zopakoval tiež svoju výzvu na zrušenie nariadenia Dublin II, podľa ktorého je za azylové konanie zodpovedný ten členský štát EÚ, na ktorého územie vstúpil žiadateľ ako prvé. "Teraz je čas prekonať logiku národného egoizmu a tým aj Dublinu," napísal Renzi.

 

Taliansko je vďaka svojej polohe a dlhému pobrežiu (7600 kilometrov) vystavené masovému náporu utečencov a preto považuje dublinské pravidlá za nespravodlivé. Renzi pripomenul, že talianske námorníctvo a pobrežná stráž za roky zachránili v Stredomorí tisícky životov.

 

Renzi tiež zopakoval svoju výzvu na spoločné európske azylové právo a podporil vytvorenie tzv. hot-spotov na registráciu utečencov.

 

Aj taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni opäť vyzval na revíziu Dublinského dohovoru a vytvorenie spoločného európskeho azylového práva. "Buď sa zavedie európske azylové právo, alebo sa vystavíme riziku, že sa budeme musieť vzdať schengenskej dohody o voľnom pohybe osôb. To by bola hlboká rana pre celú Európu. 700.000 migrantov, ktorí do konca tohto roka zrejme dorazia na náš kontinent, neprídu do Talianska, Grécka alebo Maďarska, ale do Európy," vyhlásil Gentiloni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies