Renzi: Európska únia by bez Británie stratila časť identity

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 18:27 • 2 min
Renzi: Európska únia by bez Británie stratila časť identity

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval v stredu Britániu, aby ostala v Európskej únii. Podľa jeho slov by totiž blok s jej odchodom stratil aj časť svojej identity.

slovakia

left justify in out

"Európa bez Spojeného kráľovstva by nebola jednoducho len menej bohatá Európa, bolo by to menej Európy, menej z nej samotnej," povedal Renzi pred Európskym parlamentom pri príležitosti preberania rotujúceho predsedníctva EÚ. Vyjadril sa tak v čase, keď Londýn prehodnocuje svoje členstvo v 28-člennom bloku. Britský premiér David Cameron sa snaží o opätovné prerokovanie vzťahu Británie s úniou a plánuje zorganizovať referendum o zotrvaní v európskom bloku v roku 2017. 

 

Novou predsedníckou krajinou EÚ sa v utorok stalo Taliansko, ktoré polročné rotujúce predsedníctvo prevzalo rúk Grécka. Vláda v Ríme sa chce podľa svojich slov zamerať na opatrenia podporujúce hospodársky rast, pričom premiér Renzi sa vyjadril najmä za lepšiu koordináciu v rámci bloku. Vo svojich nedávnych vyjadreniach použil dokonca výraz "Spojené štáty európske". Podľa exstarostu Florencie "musia európski lídri ukázať, že silnejšia a súdržnejšia Európa je jediným riešením problémov našich čias".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies