Rekordní Davisová a White prvými zlatými Američanmi

NETKY.SK • 17 Február 2014, 21:56 • 2 min
Rekordní Davisová a White prvými zlatými Američanmi

SOČI - Americkí krasokorčuliari Meryl Davisová a Charlie White získali v pondelok na ZOH 2014 v Soči zlaté medaily v súťaži tanečných párov. Víťazi na striebornú priečku odsunuli obhajcov zlata z Vancouveru Tessu Virtueovú a Scotta Moira z Kanady, bronz putuje do Ruska vďaka páru Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Američania vyhrali aj v nedeľu krátke tance, v ktorých si vytvorili osobné maximum (78,89 bodov). Na kanadských súperov získali náskok 2,56 bodu. Ten vo finále ešte zveľadili. Vo Vancouveri získali striebro a teraz už vystúpili na olympijský trón. Sú úradujúci majstri sveta a výkon svetových parametrov ukázali aj v Soči. Ich Šeherezáda v najťažšej obtiažnosti a v obrovskom tempe nadchla publikum aj rozhodcov. Sú prvými Američanmi, ktorí v tancoch vyhrali zlato. Utvorili si tiež nové celkové osobné maximum 195,52 bodov a zároveň je to aj nový svetový rekord, keď za choreografiu a interpretáciu dostali od všetkých rozhodcov desiatky. Spolu od rozhodcov dostali 25-krát desiatku. Aj ich body za voľnú jazdu - 116,63 znamenajú nové historické maximum.
      

Davisová a White začali spolu jazdiť v roku 1997. Po zisku zlata len ťažko hľadali slová. "Toto je výsledok 17 rokov tvrdej driny," povedal White.
     

Obhajcovia z Kanady útočili na zlato z druhej pozície. Opäť raz predviedli vynikajúci výkon, trafili sa skvele do ich klasickej hudby a vytvorili si nové osobné maximum, keď o 0,99 bodu prekonali výkon z tohtosezónneho finále Grand Prix ISU.
      

Olympijským "predkrmom" v Soči bol súboj týchto dvoch párov v premiérovej súťaži tímov. Aj v nich uspeli vo vzájomnej konfrontácii Američania, kde rivalov zdolali spolu o desať bodov. Napriek tomu Kanada získala aj vďaka jej tanečníkom v súťaži družstiev striebro, kým USA "iba" bronz.
      

Bronzové medaily si po veľmi kvalitnom výkone vybojovali domáci Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov. Tí odrazili nápor Francúzov Nathalie Pechalatovej a Fabiana Bourzata, ktorých v konečnom zúčtovaní zdolali o vyše šesť bodov.
      

Vo finále jazdilo dvadsať najlepších párov z 24-členného KP. Slovenskí krasokorčuliari neštartovali. Nádej na štart v Rusku živili ešte krátko pred ZOH slovenskí tanečníci Federica Testová a Lukáš Csölley, ktorým minulý rok len o 83 stotín bodu ušla miestenka na olympijskej kvalifikácii v nemeckom Oberstdorfe Ako prví náhradníci čakali do poslednej chvíle, či ich Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) pre zranenia niektorého z iných párov, povolá. To sa nakoniec nestalo.

konečné výsledky:
tanečné páry po voľných jazdách:

1. Meryl Davisová, Charlie White (USA) 195,52 bodov - nový svetový rekord, 2. Tessa Virtueová, Scott Moir (Kan.) 190,99, 3. Jelena Ilinychová, Nikita Kacalapov (Rus.) 183,48, 4. Nathalie Pechalatová, Fabian Bourzat (Fr.) 177,22, 5. Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Soloviev (Rus.) 172,92, 6. Anna Cappelliniová, Luca Lanotte (Tal.) 169,50



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies