Regulačný úrad opäť upozorňuje na prezváňajúce čísla z exotiky

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 13:49 • 2 min
Regulačný úrad opäť upozorňuje na prezváňajúce čísla z exotiky

BRATISLAVA - Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje na prezváňajúce čísla zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

"Opäť sa objavujú správy o prezváňaní z rôznych telefónnych čísel zo zahraničia. Zdvihnutie, t.j. prijatie hovoru je bezplatné, aj keď sa už medzi občanmi objavili nesprávne informácie, že je to spoplatnené vysokou sumou," upozornil hovorca RÚ Roman Vavro.

Takéto a podobné prípady „prezváňania“ z exotických telefónnych čísel sa pravidelne opakujú. "Volanie na takéto čísla je spoplatnené podľa cenníka operátora, ktorého služby používate. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, rovnako aj Polícia SR a mobilní operátori pravidelne upozorňujú verejnosť na riziká spojené s „prezváňaním“ z neznámych exotických telefónnych čísel," dodal Vavro.

"Špekulanti pôsobiaci v „exotickej“ cudzine používajú na svoje obohatenie nazvime ho „automat“, ktorý je v podstate program náhodne generujúci telefónne čísla, na ktoré krátko zavolá. Motiváciou špekulantov sú platby za prichádzajúce hovory. Volané číslo len „prezvonia“ a na mobilnom telefóne obete ostáva správa o zmeškanom hovore," objasnil hovorca.

Ako uzavrel Vavro, špekulanti sa spoliehajú na to, že zvíťazí ľudská zvedavosť a neopatrnosť a obeť zavolá späť. "Najjednoduchšia a zároveň aj najúčinnejšia ochrana je nevolať späť na žiadne neznáme telefónne čísla," zdôraznil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies