Európsky parlament zakázal plastové slamky. Teraz prišiel Vietnamec s ekologickým riešením

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 17:33 • 2 min
Európsky parlament zakázal plastové slamky. Teraz prišiel Vietnamec s ekologickým riešením

BRUSEL. Európsky parlament výraznou väčšinou schválil rozsiahly zákaz jednorazových plastových výrobkov. Cieľom je čeliť znečisťovaniu morí, pôdy a vodných tokov. Zákaz by mal začať platiť od roku 2021 .

slovakia

left justify in out

Schválená smernica sa týka desiatich skupín plastových výrobkov na jedno použitie a rybárskeho vybavenia; tieto predmety podľa Európskej komisie tvoria väčšinu odpadkov nájdených na európskych plážach. Najvýraznejší dopad má smernica na plastové riady, príbory, slamky, alebo tyčinky do uší. 

 

img


Znečistenie plastami predstavuje obrovský globálny problém.Podľa Greenpeace každoročne sa až 12,7 milióna ton plastového odpadu dostáva do morí a oceánov.  Musíme sa snažiť nájsť riešenie na odstránenie tohoto globálneho problému a  zároveň hľadať iné možnosti.

 

Vietnamec Tran Minh Tien,  sa rozhodol bojovať s plastom po svojom.

Vyrába slamky z trávy známej ako Lepironia articulata. Slamky sú šetrné k životnému prostrediu, keďže sú vyrobené z čisto prírodného materiálu a teda neobsahujú plasty ani chemikálie či konzervačné látky.

 

img

 

Samotná výroba prebieha tak,  že najprv nazbiera duté stonky trávy, umyje ich a nareže na 20 cm dlhé slamky. Ich vnútro vyčistí kovovou tyčinkou a následne ich znova umyje. Tyčinky pripravené na predaj balí do banánových listov. Tieto slamky vydržia dva týždne uschované v chlade.

 

img

 

Tran nám môže byť príkladom. Nesmieme zabúdať, že Je naozaj dôležité, aby sme si čo najviac vážili naše životné prostredie. Musíme sa ho snažiť chrániť a hľadať spôsoby, ako predísť pred znečisťovaním.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies