Reformná rada v Thajsku neschválila návrh novej ústavy

NETKY.SK • 6 September 2015, 11:42 • 2 min
Reformná rada v Thajsku neschválila návrh novej ústavy

BANGKOK - Národná reformná rada, ktorú vymenovala vládnuca junta v Thajsku, dnes odmietla návrh novej ústavy.

slovakia

left justify in out

Proces vypracovania základného dokumentu tak bude musieť začať odznova, čo zrejme povedie k odloženiu volieb až na rok 2017.

 

Proti návrhu ústavy, ktorý je podľa jeho kritikov nedemokratický a zameraný na zabetónovanie vojenskej vlády, pretože počíta s orgánom kontrolovaným armádou, ktorý môže kedykoľvek zasiahnuť do politiky, hlasovalo 135 členov rady, 105 ho podporilo a sedem sa zdržalo hlasovania, informovala agentúra DPA.

V prípade prijatia návrhu by sa na jar budúceho roka konalo referendum a o niekoľko mesiacov neskôr parlamentné voľby. Junta však bola obviňovaná, že v zákulisí tlačí na odmietnutie návrhu ústavy, aby mohla zostať pri moci.

 

V Thajsku v súčasnosti platí od roku 2014 prechodná ústava vypracovaná juntou. Hoci aj predchádzajúca ústava z roku 2007 zaviedla výbor menovaný armádou, neskôr sa o nej hlasovalo v referende.

 

Nová ústava bude v poradí dvadsiatou od roku 1932, keď bola po prevrate zavedená konštitučná monarchia.

 

Thajsko bolo celé roky rozdelené medzi prodemokratických priaznivcov expremiéra Thaksina Šinavatru a konzervatívcov podporovaných armádou a súdnictvom. Strany naklonené Šinavatrovi zvíťazili vo všetkých voľbách od roku 2001, ale ich vlády čelili dvom prevratom a traja ich premiéri - vrátane Thaksinovej sestry Jinglak Šinavatrovej v roku 2014 - boli súdení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies