Recyklačné poplatky stúpnu a budú ich platiť aj obchodníci

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 11:41 • 2 min
Recyklačné poplatky stúpnu a budú ich platiť aj obchodníci

BRATISLAVA - Na úhrade všetkých nákladov na triedený zber komunálneho odpadu sa prostredníctvom organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) budú spolupodieľať aj obchodníci.

slovakia

left justify in out

Táto povinnosť im bude vyplývať z rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ktorá vstupuje v rámci zákona o odpadoch do účinnosti 1. júla. Ako ďalej dnes uviedol na tlačovej konferencii predseda environmentálnej sekcie Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Michal Sebíň, nový zákon prinesie približne päťnásobné zvýšenie recyklačných poplatkov.


Podľa tohto zákona sa stali aj obchodníci takzvanými výrobcami obalov. „Úlohou výrobcov je v rámci rozšírenej zodpovednosti výrobcov financovať náklady na triedený zber komunálneho odpadu,“ uviedol Sebíň. „Či sa to prejaví na cene pre spotrebiteľov, tak na túto otázku dnes ešte nevieme odpovedať, ale keď sa to prejaví u výrobcov, tak obchodníci skopírujú tú cenu, to znamená, že k navýšeniu môže prísť,“ konštatoval prezident ZOCR Pavol Konštiak. Ďalším problémom novej povinnosti je podľa Konštiaka zásadný nárast administratívnych povinností pre obchodníkov.


Recyklačné poplatky sa platili aj doteraz. Pokrývali však len časť nákladov na triedený zber a vlani dosiahli výšku približne sedem miliónov eur. Po novom by mali byť celkové náklady na triedený zber, na ktorých sa budú povinné osoby na Slovensku podieľať, podľa odhadov Ministerstva životného prostredia SR viac ako 31 mil. eur. Ako ďalej pokračoval Sebíň, doteraz sme mali takmer najnižšie recyklačné poplatky v rámci krajín EÚ, po novom sa dostaneme na úroveň priemerných recyklačných poplatkov.


Obchodník bude po novom kontrolovať svojich dodávateľov, či si plnia povinnosti vyplývajúce zo zákona. „Obchod sa zároveň stáva akýmsi kontrolórom celého tohto systému, pretože obchod má povinnosť kontrolovať svojich dodávateľov, či si plnia povinnosti podľa tohto zákona,“ pokračoval Sebíň. V prípade, že dodávatelia nebudú svoje povinnosti plniť, zodpovednosť preberajú obchodníci. „Dôležité bude, aby si všetci dodávatelia pre obchod tiež plnili svoje povinnosti a aby existovala účinná kontrola systému zo strany štátnych orgánov,“ dodal Konštiak.


Zákon o odpadoch má podľa zväzu za cieľ pozdvihnúť úroveň triedeného zberu na Slovensku, ktorá je dlhodobo nedostatočná. Na Slovensku sa recykluje podľa údajov Eurostatu okolo 6 % komunálneho odpadu, avšak do roku 2020 by tento podiel mal narásť až na 50 %. „Ak sa toto podarí dosiahnuť, bude to najväčším prínosom tohto zákona. Zatiaľ to však pre množstvo nových administratívnych povinností a zmien v systéme nie je možné zodpovedne posúdiť,“ konštatoval zväz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies