Rakúsko a Nemecko pustia utečencov do svojich krajín

NETKY.SK • 5 September 2015, 08:21 • 2 min
Rakúsko a Nemecko pustia utečencov do svojich krajín

VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ - Rakúsko a Nemecko dovolia z Maďarska prichádzajúcim migrantom pokračovať v ceste do tejto dvojice západoeurópskych krajín. Oznámil to v noci nadnes rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann po dohode s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Informovala o tom rakúska agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Dané rozhodnutie podľa úradu kancelára vyplynulo z dnešnej krízovej situácie na maďarských hraniciach a bolo koordinované so súhlasom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Podľa informácií APA mali Faymann a Orbán o otázke migrantov telefonicky hovoriť až v sobotu ráno.


"Očakávame, že Maďarsko splní svoje európske záväzky, vrátane záväzkov vyplývajúcich z Dublinskej dohody," zdôraznil Faymann, ktorého citovala APA.


Rozhodnutie Rakúska a Nemecka pustiť migrantov na svoje územia oznámil kancelár Faymann tiež prostredníctvom statusu na Facebooku, napísala agentúra Reuters.


"Vzhľadom na dnešnú mimoriadnu situáciu na maďarských hraniciach Rakúsko a Nemecko súhlasili, že v tomto prípade dovolia utečencom pokračovať v ceste do svojich krajín," napísal Faymann.


Rakúske ministerstvo vnútra vydalo v piatok oznámenie, podľa ktorého je na príchod migrantov pripravená tamojšia polícia ako aj pracovníci Červeného kríža. Utečencom dovolia v Rakúsku požiadať o azyl.


Maďarská polícia začala v noci nadnes pristavovať autobusy na diaľnici M1 medzi Budapešťou a Viedňou. Od piatkového popoludnia po tomto 160 kilometrov dlhom úseku pešo smerom ku rakúskym hraniciam kráča zhruba 600-800 utečencov z Blízkeho východu a Afriky.


Reuters s odvolaním sa na svedkov píše, že do autobusov začali nastupovať prví migranti.


Kabinet premiéra Orbána v piatok večer na krízovom zasadaní rozhodol vyslať 100 autobusov, aby týchto migrantov - spolu s ďalšími dvoma tisíckami ďalších čakajúcich na vlaky do západnej Európy na Východnej železničnej stanici v Budapešti - odviezli na maďarsko-rakúsky hraničný priechod v Hegyeshalome.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies