Rakúska vláda hrozí prísnejšou azylovou politikou a hraničnými kontrolami

NETKY.SK • 27 August 2015, 10:39 • 2 min
Rakúska vláda hrozí prísnejšou azylovou politikou a hraničnými kontrolami

VIEDEŇ - Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz pohrozil sprísnením azylovej politiky svojej krajiny v prípade, že sa nepodarí dospieť k celoeurópskemu riešeniu, ako lepšie prerozdeliť utečencov v rámci terajšej krízy.

slovakia

left justify in out

Počas vystúpenia v televíznom programe stanice ORF v stredu hovoril o možnom zavedení "bleskového" azylového konania alebo "výrazne intenzívnejších kontrol" na hraniciach Rakúska. Takéto kroky budú podľa neho "logickým dôsledkom" pretrvávania situácie, keď štáty ako Grécko utečencov nekontrolovane púšťajú cez svoje územie ďalej do Európy.

 

Kurz skritizoval prístup Grécka, ktorý podľa neho len "presúva a vyostruje" problému s utečencami. Priznal však, že Atény v tejto veci potrebujú väčšiu podporu zo strany EÚ. Odmietol pritom tvrdenia, že Grécko spolu s Talianskom čelia najväčšiemu náporu, a vyhlásil, že Rakúsko v tomto roku prijalo viac utečencov ako obe tieto krajiny dokopy.

Súčasťou zrýchleného azylového konania by podľa Kurza malo byť preverovanie, či žiadateľ pri ceste do Rakúska neprechádzal cez inú bezpečnú krajinu.

 

Azylová politika bude podľa ORF hlavnou témou dnešnej medzinárodnej konferencie vo Viedni so zameraním na západný Balkán, ktorej účastníkmi budú viacerí premiéri z balkánskych štátov, ako aj nemecká kancelárka Angela Merkelová či vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies