Rakúska ministerka vnútra podala trestné oznámenie pre údajné špehovanie

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 17:24 • 2 min
Rakúska ministerka vnútra podala trestné oznámenie pre údajné špehovanie

VIEDEŇ - Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podala v súvislosti s medializovanými správami o účasti nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) na špehovaní rakúskych úradov americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA) rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

slovakia

left justify in out

Podľa vlastných slov tak učinila v utorok pre cudzie spravodajské aktivity poškodzujúce Rakúsko, požadujúc úplné objasnenie súdnou a diplomatickou cestou.
     

Tento postup však bezpečnostný expert Rene Polli považuje za "politický akcionizmus", pretože podľa neho neboli správy o nemeckej pomoci americkej strane pri špehovaní v Rakúsku žiadnym prekvapením, uviedla tlačová agentúra APA.
     

Podľa názoru tohto niekdajšieho šéfa rakúskeho Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu bolo možné objasniť túto otázku už pred piatimi rokmi, ak by to skutočne ktosi chcel. Polli pripomenul v tejto súvislosti existenciu rakúskej kontrarozviedky.
     

Ako povedal, bezpečnostné zložky nielen z Nemecka, ale aj ďalších európskych krajín spolupracujú s USA, a to aj v iných oblastiach, preto podľa jeho názoru môže dôjsť aj k zverejneniu údajov o iných formách ich kooperácie. Tá sa nezriedka opiera o zmluvy uzavreté ešte v období studenej vojny, dodal Polli.
     

Hovorca rakúskeho rezortu vnútra Alexander Marakovits dnes v tejto súvislosti zdôraznil, že ministerstvo malo zo zákona povinnosť podať trestné oznámenie. Súčasne poznamenal, že rakúsko-nemecké dvojstranné vzťahy sú vynikajúce a to isté platí aj o vzťahoch medzi bezpečnostnými orgánmi oboch štátov.
     

Hovorkyňa viedenskej prokuratúry Nina Busseková dnes potvrdila, že prerušené vyšetrovanie aféry okolo aktivít NSA sa obnovilo, pretože sa vynorili nové fakty. Žiadne ďalšie podrobnosti s odvolaním sa na prebiehajúce úkony však neposkytla. Predmetné trestné oznámenie zatiaľ prokuratúra podľa nej nedostala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies