Rakúšan strčil ženu na koľajnice metra, dostal podmienku

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 14:07 • 2 min
Rakúšan strčil ženu na koľajnice metra, dostal podmienku

VIEDEŇ - Na rok väzenia podmienečne odsúdili dnes vo Viedni 51-ročného elektrikára, ktorý 5. januára krátko pred polnocou po rasistických slovných urážkach a údere päsťou strčil do koľajiska 36-ročnú ženu z Kene. Informovali o tom agentúra APA i verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF.

slovakia

left justify in out

Páchateľa pôvodne stíhali pre podozrenie z pokusu o vraždu a obvinili ho zo zámerného ťažkého ublíženia na zdraví, čo sa však podľa slov sudkyne Gerdy Krausamovej nepodarilo preukázať.

Postup príslušných orgánov prekvapil - s ohľadom na výpovede svedkov incidentu, podľa ktorých si páchateľ počas incidentu s Keňankou a jej spoločníčkou všimol na signalizačnom zariadení, že do príchodu súpravy zostávajú tri minúty a partnerke zavolal, že za tri minúty je po všetkom a ona by mala potom zutekať.

V zdôvodnení rozsudku odznelo, že muž sa v danej chvíli nachádzal v stresovom rozpoložení. Sudkyňa súčasne konštatovala, že vzhľadom na fakt, že ide o muža, ktorý pracuje, je integrovaný v spoločnosti a preukázal ľútosť nad svojím konaním, sa jej daný rozsudok javí ako primeraný.

Partnerku páchateľa, ktorú obvinili z neposkytnutia prvej pomoci, súd oslobodil. Muž v prvých reakciách pre políciu uviedol, že ho rušilo hlasné telefonovanie pasažierky, ktorá zostala po zhodení ležať na koľajniciach so zlomeninou nohy. Život jej zachránil včasný zásah pozorného očitého svedka, vďaka ktorému sa blížiacu sa vlakovú súpravu podarilo zastaviť pomocou záchrannej brzdy necelú minútu pred príchodom do stanice.

Obžalovaný poukazoval na fakt, že osobne nie je rasistom, a na ilustráciu uviedol, že i jeho partnerka je cudzinka. Priebeh súdneho konania narušili hlasité protesty niektorých prítomných, ktorí rozvinuli transparenty s nápismi We want Justice! a We need Justice!. Situáciu, ktorú sudkyňa dostala pod kontrolu len dočasne, sa napokon podarilo zvládnuť alarmovaným príslušníkom justičnej stráže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies