Rakovina sa vrátila dcére Patrasovej a Slováčka, tentokrát postihla jej pľúca.

NETKY.SK • 9 Október 2023, 09:30 • 2 min
Rakovina sa vrátila dcére Patrasovej a Slováčka, tentokrát postihla jej pľúca.

Bývalý minister zdravotníctva v ČR Roman Prymula hovoril o procese šírenia choroby a nádeji.

slovakia

left justify in out

Anna Slováčková prechádza ťažkým obdobím života. Vo štvrtok oznámila na svojom sociálnom profile, že sa jej vrátila zákerná rakovina. "Usadila sa tentokrát v pľúcach," uviedla. Pred približne štyrmi rokmi bola liečená kvôli rakovine prsníka a podstúpila sériu chemoterapií pred chirurgickým zákrokom. Bývalý minister zdravotníctva Roman Prymula hovoril o zložitosti rakoviny a zdôraznil, že súčasná medicína ponúka relatívne pozitívne vyhliadky na uzdravenie, ak je choroba diagnostikovaná včas. Anna Slováčková už raz vyhrala boj s touto zákernou chorobou a niekoľko rokov bola bez ďalších zdravotných problémov. Ale nedávno oznámila smutnú správu, že sa rakovina vrátila, tentokrát do pľúc.

Jej otec Felix Slováček sa vyjadril k vážnemu zdravotnému stavu svojej dcéry, uviedol, že nielen on, ale aj jeho manželka Dagmar Patrasová nesú túto novinu veľmi ťažko. "Dáda je z toho zlomená tiež, proste ako každá citlivá žena," uviedol. Pre speváčku a herečku teraz nasleduje ďalšia liečba, ktorá nie je pre žiadneho pacienta jednoduchá, najmä čo sa týka psychického zaťaženia. Roman Prymula, bývalý šéf rezortu zdravotníctva v ČR a medzinárodne uznávaný epidemiológ, hovoril o rakovine z obecného hľadiska a zdôraznil, že dnešná medicína dokáže úspešne bojovať aj s chorobami, pri ktorých boli pred rokmi nepriaznivé štatistiky. "Ak hovoríme o procese malígneho nádoru, tak v tomto prípade dochádza k tomu, že väčšina invazívnych nádorov je schopná metastázovať do rôznych orgánov, a ak sa podarí v prvej fáze zastaviť bujenie nádoru, tak zvyčajne k metastázovaniu nedochádza. Ak dôjde k tomu, že sa proces nepodarí zastaviť, tak pokračuje bujenie nádoru do okolia, kde sa nádor zväčšuje, postihuje lymfatické uzliny a vytvára metastázy - to znamená sekundárne bujenie nádoru - v ďalších orgánoch. Rad primárnych nádorov metastázuje napríklad do pľúc, pečene, kostí alebo mozgu," vysvetlil uznávaný odborník proces šírenia tejto choroby vo všeobecnosti. Dnešné zdravotníctvo disponuje radom vylepšených metód liečby a lekári sa môžu spoľahnúť na nové lieky, ktoré prinášajú vynikajúce výsledky v boji s vážnym ochorením. "Všeobecne sa dá povedať, že prognóza v rámci liečby sa výrazne zlepšila, pretože máme celý rad špecifických biologických prípravkov, ktoré sú významne účinnejšie než v minulosti. Ale vždy záleží na tom, či sa nádorové ochorenie podarí zachytiť dostatočne skoro. Ak áno, tak kombinácia chirurgickej liečby, biologickej liečby a prípadného ožarovania zvyčajne vedie k účinnému boju s nádorom," dodal Roman Prymula.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies