Liečba zeleného zákalu mikroimplantátom

NETKY.SK • 20 Október 2022, 13:17 • 2 min
Liečba zeleného zákalu mikroimplantátom

BRATISLAVA - V bratislavskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda využívajú od júna pri liečbe glaukómu, teda zeleného zákalu, najmodernejšiu metódu miniinvazívnej chirurgie.

slovakia

left justify in out

Pacientom do oka vyoperujú drenážny mikroimplantát, ktorý im pomôže znížiť vysoký vnútroočný tlak. Ten ohrozuje zrakový nerv, ktorý sa v jeho dôsledku poškodzuje. Pacient teda môže časom oslepnúť. "Počas operácie cez malý rez vložíme do prednej komory oka mikroimplantát, cez ktorý vyteká komorová tekutina von z oka. Vďaka tomu sa znižuje vnútroočný tlak a neodumiera zrakový nerv," spresnila primárka Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Nora Majtánová.

 

img

 

Dosiaľ ho implantovali desiatim pacientom. "Implantát veľmi dobre znášajú, nemajú pocit cudzieho telesa a sú nadmieru spokojní. Po zákroku im výrazne klesol vnútroočný tlak na vyhovujúce hodnoty a nepotrebujú antiglaukómovú liečbu," doplnila lekárka. Glaukóm je druhou najčastejšou príčinou slepoty. Jedinou účinnou prevenciou sú pravidelné očné prehliadky s včasným záchytom a liečbou. "Ide o chronické, progresívne a ireverzibilné ochorenie zrakového nervu, ktorý zabezpečuje prenos vnemov z vnútra oka do mozgu," vysvetlil prednosta kliniky Petr Kolář. Zelený zákal sa vyliečiť nedá, dá sa však spomaliť alebo zastaviť jeho rozvoj, a tak predísť slepote. "V minulosti sa glaukóm nedal operovať, v súčasnosti vďaka inováciám v medicíne dokážeme aj pacienta s glaukómom zoperovať a zachovať mu jeden z najdôležitejších zmyslových orgánov, a to zrak," ozrejmil prednosta. Realizáciu novej liečebnej metódy ocenil aj riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. "Nové trendy zavádzame v Univerzitnej nemocnici Bratislava v rámci oftalmológie s možnosťou výučby ďalších oftalmológov zo Slovenska v rámci mikrochirurgickej prípravy. Výhodou tejto operácie je, že má minimum, až žiadne pooperačné komplikácie oproti doterajšej klasickej chirurgii," dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona