Radičová je spokojná s premiérou

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:26 • 2 min
Radičová je spokojná s premiérou

Radičová je spokojná s premiérou

slovakia

left justify in out

img

Slovenská premiérka Iveta Radičová videla dnes obsah svojho vôbec prvého summitu na pôde Európskej únie ako bohatý a neprekážalo jej, že sa v jeho strede odohrala ostrá výmena názorov. Tá sa týkala zaobchádzania s Rómami vo Francúzsku a následných reakcií zo strany európskych inštitúcií na kroky francúzskej vlády. Slovenská predsedníčka vlády riešila so svojimi kolegami v Bruseli aj budúcu formu hospodárskeho riadenia, ktoré však ešte nemá zďaleka konečnú formu.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy využil summit EÚ na to, aby obhajoval vyhosťovanie Rómov z francúzskeho územia v Bruseli, napätie medzi ním a zástupcami Európskej komisie bolo premietnuté nielen miestami vysoko nad rámec zvyčajných diplomatických floskúl.
"Očakávala som, že bude skôr informačný. Mal byť o tom, ako budeme postupovať vo veci strategických partnerstiev a riešenia hospodárskej konsolidácie, nebol však len informačný. Boli zvýšené hlasy a bolo to aj emotívne. Ale zároveň aj živé, veľmi otvorené, bez diplomatických mašličiek a s cieľom dospieť k nejakým výsledkom," charakterizovala atmosféru zasadnutia Európskej rady predsedníčka vlády. "Diskusia bola plná, odznelo mnoho argumentov, je veľmi ťažké zachovať objektívne stanovisko. Keď si to veľmi podrobne preštudujeme, budeme schopní zaujať korektné stanovisko," odmietla sa ešte postaviť na niektorú stranu slovenská premiérka.
Počas obeda sa vraj rómsky problém riešil aj v širšej rovine na pozadí "francúzskych" udalostí z posledných týždňov. "V dôsledku krízy vidno veľmi tvrdé dopady na túto skupinu. Druhá línia bola vyjadrovanie postojov, ale to nielen v súvislosti s Rómami. Každá krajina má právo prijímať vo veci svoju legislatívu a riadiť sa podľa nej. Rovnako má komisia právo, ba až povinnosť posudzovať, či táto legislatíva je v korešpondencii s európskym právom. Musí platiť vzájomný rešpekt, lebo len tak sa dajú upevňovať väzby medzi inštitúciami EÚ a členskými štátmi," vyjadrila sa Radičová, ktorá uviedla, že zachovanie férových vzťahov medzi dvoma skupinami bude predmetom aj ďalšieho zasadnutia Európskej rady.
Rovnako sa stratégia celoeurópskeho riešenia rómskej otázky dostane na program na niektorom z najbližších zasadnutí lídrov EÚ, informoval po summite stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.
Premiérka sa dotkla aj ďalšej témy, ktorá je momentálne ostro rozoberanou v EÚ - sankcionovanie rozpočtovo nedisciplinovaných štátov. V Európe je podľa nej pomerne rozšírené presvedčenie o tom, že ak sa majú prijať naozaj účinné sankcie, bude potrebné pretransformovať text Zmluvy o fungovaní EÚ.
"Sú rozdiskutované aj politické sankcie, zatiaľ vo forme, ktorá by nevyžadovala nevyhnutne otvorenie Lisabonskej zmluvy. Najmä cez vyjadrenia (nemeckej) kancelárky (Angely) Merkelovej bolo zdôraznené, že podpora a konsolidácia v budúcnosti predpokladá otvorenie zmluvy, pretože dočasné riešenia nie sú trvalým riešením. Takéto stanovisko zdieľajú mnohé členské krajiny," povedala Radičová, podľa ktorej je popri "siahaní" na eurofondy stále v hre aj strata hlasovacieho práva za neschopnosť aj napriek výzvam dostať pod kontrolu verejné financie.
"Predpokladá sa, že v prípade sankcií sa bude postupovať dvoma líniami - najprv sankcie pre členov eurozóny, v druhom kroku voči ostatným členským krajinám. Ak by neboli dve fázy, znovu by nasledovala alternatíva s otváraním zmluvy," vysvetlila Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies