Rada Európy žiada sprístupnenie Krymu pre jej monitorovacie misie

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 16:07 • 2 min
Rada Európy žiada sprístupnenie Krymu pre jej monitorovacie misie

BRUSEL - Krymský polostrov musí byť z hľadiska ochrany ľudských práv opätovne sprístupnený monitorovacím štruktúram Rady Európy (RE). Uviedol to dnes generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland.

slovakia

left justify in out

Jagland svoju výzvu predniesol na základe správy švajčiarskeho veľvyslanca Gérarda Stoudmanna. Ten v stredu 13. apríla predstavil Výboru ministrov Rady Európy správu o svojom nedávnom sedemdňovom pobyte na Kryme zameranom na otázku ochrany ľudských práv. Stoudmanna v novembri 2009 vymenovali za osobitného zástupcu generálneho tajomníka RE pre organizačný rozvoj a reformu tejto organizácie.

 

"Úlohou Rady Európy je za akýchkoľvek okolností chrániť jednotlivcov, kdekoľvek na území Európy sa nachádzajú. Dúfam, že sa vytvorí základ pre plodnú diskusiu o tom, čo Rada Európy môže urobiť pre ľudí na Kryme," uviedol Jagland.

 

Veľvyslanec Stoudmann vo svojej správe uviedol, že jeho hlavným záverom je potreba znovu otvoriť polostrov, ktorý v marci 2014 anektovala Ruská federácia, pre monitorovacie štruktúry Rady Európy a iné medzinárodné mechanizmy.

 

Cieľom je nájsť životaschopné riešenie, umožňujúce efektívne fungovanie monitorovania stavu ľudských práv za súčasných okolností na polostrove.Stoudmann ďalej zdôraznil, že "nie je ani normálne, ani prijateľné, že dva o pol miliónová populácia polostrova zostáva mimo dosahu mechanizmov v oblasti ľudských práv", ktoré boli zriadené s cieľom chrániť všetkých Európanov.

 

Jeho správa pre Výbor ministrov RE hodnotí situáciu v oblasti ľudských práv na Kryme, najmä z hľadiska noriem stanovených Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv, ako sú sloboda zhromažďovania, sloboda prejavu, sloboda a nezávislosť médií, práva menšín, právo na spravodlivý proces, obvinenia z porušovania ľudských práv či nevyjasnené zmiznutia konkrétnych ľudí.

Stoudmannova správa sa zameriava predovšetkým na situáciu tatárskej komunity na Kryme.

 

Jagland 20. januára 2016 oznámil svoje rozhodnutie vyslať veľvyslanca Stoudmanna na návštevu polostrova s cieľom preskúmať dodržiavanie ľudských práv. Delegácia RE na čele s veľvyslancom Stoudmannom bola na Kryme v čase od 25. do 31. januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies