Rada Európy a UNHCR vyzvali európske štáty, aby zaručili ľudské práva migrantom

NETKY.SK • 9 December 2015, 13:30 • 2 min
Rada Európy a UNHCR vyzvali európske štáty, aby zaručili ľudské práva migrantom

BRUSEL/ŠTRASBURG - Rada Európy dnes spolu s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzvala európske štáty, aby splnili svoje medzinárodné záväzky pre zabezpečenie základných ľudských práv pre utečencov a migrantov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie vzniklo pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý pripadá na 10. decembra.

 

Rada Európy a UNHCR rovnako vyzvali vlády európskych krajín, predstaviteľov občianskej spoločnosti a zástupcov médií, aby zvýšili úsilie v boji proti rasizmu a xenofóbii: tie môže oslabiť poskytovanie podpory v podobe azylu a ochrany migrantov.

 

"Ide o najväčšiu pohyb utečencov a migrantov, aký Európa zažila za posledných niekoľko desaťročí. Jediný spôsob, ako to účinne riešiť, je, aby európske štáty konali spoločne," vyhlásil vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

 

Upozornil, že právo žiadať o azyl je zakotvené nielen v medzinárodnom práve, ale ochrana ľudí, ktorí sú nútení utiecť pred vojnou a prenasledovaním, je jednou zo základných hodnôt projektu spoločnej Európy.

 

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland zdôraznil, že len čo niekto vkročí na európsky kontinent, má rovnaké základné ľudské práva ako všetci ostatní Európania, čo je zaručené Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv.

 

"Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu bol veľmi konkrétny na túto tému. Našich 47 členských štátov má právnu zodpovednosť zaručiť základné ľudské práva utečencom a migrantom, zaobchádzať s týmito ľuďmi ako s jednotlivcami a posudzovať ich situáciu na základe jednotlivých prípadov," uviedol Jagland.

Obe inštitúcie pripomenuli, že v priebehu tohto roka vstúpilo Európy len cez Stredozemné more vyše 900.000 ľudí. Ide o štvornásobný počet v porovnaní s rokom 2014. Väčšina z migrantov pochádza zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies