Polícia zatkla 7 podozrivých z útokov na migrantov na Lesbose

NETKY.SK • 7 Február 2020, 17:36 • 2 min
Polícia zatkla 7 podozrivých z útokov na migrantov na Lesbose

ATÉNY - Grécka polícia zatkla sedem ľudí a pátra po ďalších dvoch pre podozrenie z plánovania či podniknutia útokov proti migrantom na ostrove Lesbos. V piatok o tom informovali miestne úrady, ktoré citovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Polícia uviedla, že piatich Grékov a dvoch cudzincov vo veku 17 až 24 rokov zatkli vo štvrtok neskoro večer pri tábore migrantov s názvom Moria, čo je vôbec najväčší tábor pre žiadateľov o azyl na gréckych ostrovoch.

 

Polícia ďalej pátra

Úrady skonfiškovali niekoľko podomácky vyrobených drevených pálok, kovovú tyč a kuklu. Polícia ešte pátra po ďalších dvoch podozrivých účastníkoch útokov - neplnoletých osobách, konkrétne po jednom Grékovi a jednom cudzincovi.

 

V tábore Moria a jeho okolí žije vyše 19 400 žiadateľov o azyl, pritom tento tábor na Lesbose bol navrhnutý iba pre niečo vyše 2800 ľudí. Obrovské preľudnenie a zúfalé podmienky viedli k zvyšovaniu napätia na ostrove, medzi miestnymi obyvateľmi aj medzi obyvateľmi tábora.

 

Uchádzači o azyl organizujú demonštrácie, kde žiadajú o prevoz z Lesbosu na pevninu Grécka. Obyvatelia ostrova zasa protestujú a štrajkujú, aby vytvorili tlak a dosiahli to isté, teda vysťahovanie migrantov.

 

 

Migranti čakajú na deportáciu

Na základe dohody medzi Európskou úniou a Tureckom z roku 2016 sú na Lesbose zadržiavaní utečenci a migranti, ktorí prichádzajú na grécke ostrovy z neďalekého tureckého pobrežia. Čakajú tam na deportáciu naspäť do Turecka, ak nepožiadajú o azyl v Grécku a nie sú úspešní.

 

Veľké meškanie v spracovaní žiadostí o azyl viedlo k obrovskému preľudneniu táborov. Grécka sedem mesiacov existujúca vláda sa zaviazala, že zrýchli vybavovanie žiadostí o azyl a zvýši množstvo deportácií migrantov, aby tak znížila počet ľudí žijúcich v táboroch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies