Veronika Remišová sa obrátila na prokuratúru s takouto žiadosťou!

NETKY.SK • 8 November 2021, 11:16 • 2 min
Veronika Remišová sa obrátila na prokuratúru s takouto žiadosťou!

BRATISLAVA - Veronika Remišová už v minulosti upozorňovala na kauzu Babindol, ktorá súvisí aj s pytliackou chatou z kauzy Roberta Fica a jeho kumpánov. Spomenula, že ak chce byť Európa, teda aj Slovensko, najlepšia v digitalizácii, tak potrebuje ľudský kapitál, čiže získať a udržať si talenty.

slovakia

left justify in out

img

 

"Píšem list generálnemu prokurátorovi. Na kauzu Babindol, ktorá súvisí aj s pytliackou chatou z kauzy Roberta Fica a jeho kumpánov som upozorňovala už pred viac ako tromi rokmi. Polícia vyšetrovanie rýchlo zmietla zo stola. Žiadam preto prokuratúru, aby podozrenia dôsledne vyšetrila. Pretože vyšetrovať treba aj vtedy, keď sa to nehodí Robertovi Ficovi a jeho partii," vyjadrila sa Remišová.

 

 

Európa  si potrebuje získať a udržať talenty

Cieľom Európskej únie do roku 2030 je mať 20 miliónov špecialistov v oblasti informačno-komunikačných technológií (IKT). Ak chce byť Európa, a teda aj Slovensko, najlepšia v digitalizácii, tak potrebuje ľudský kapitál, čiže získať a udržať si talenty. V súčasnosti je v EÚ takýchto špecialistov necelých 8,5 milióna, na Slovensku ich je 105 000.

 

"Je to výzva aj pre nás, aj pre celú EÚ, neustále pracovať na generovaní a budovaní atraktívneho prostredia na udržanie a prilákanie talentov v tomto sektore," poznamenala ministerka s tým, že nedostatku IT špecialistov čelí súkromný sektor i štátna správa.

 

V tomto kontexte ministerka upozornila na dôležitosť reformy vysokého školstva. Dôležitá je však podľa nej aj aktívnejšia podpora zvyšovania príležitostí v IT, špeciálne napríklad pri záujme dievčat a žien o IT odbory. "Je pravda, že dosahy týchto krokov a reforiem budeme vidieť až v dlhodobejšom horizonte," poznamenala Remišová.

 

Ministerka vyzdvihla aj potrebu zlepšovania digitálnych zručností, najmä pri znevýhodnených kategóriách obyvateľstva, ako sú seniori. Na nich myslí aj plán obnovy, z ktorého by malo ísť zhruba 70 miliónov eur na zlepšenie digitálnych zručností dôchodcov. Cieľom EÚ je, aby 80 % občanov do roku 2030 disponovalo aspoň základnými zručnosťami. Na Slovensku toto spĺňa zatiaľ 54 % populácie.

 

img

 

Takisto hovorila o cieli EÚ mať gigabitovým pripojením pokryté všetky domácnosti a 5G sieťou pokryté všetky obývané oblasti. Aktuálne je na Slovensku pokrytých 50 % domácností gigabitovým pripojením. Sieť 5G je zatiaľ iba v začiatkoch. Pi rozvoji digitálnych služieb je však podľa nej konektivita veľmi dôležitá.

 

Cieľom je tiež zdvojnásobiť podiel EÚ na svetovej výrobe polovodičov na 20 %. V tomto by podľa ministerky mohlo Slovensko prispieť k budovaniu európskej strategickej autonómie. Vyzdvihla aj dôležitosť výskumu a vývoja.

 

Prečítajte si: Čakali by ste, že najväčšiu dôveru Slovákov má Vladimír Lengvarský? Komu dôverujeme najmenej?

 

Ambíciou EÚ je podľa Remišovej tiež zvýšiť podiel podnikov, ktoré využívajú cloudové služby, analýzu veľkých dát a umelú inteligenciu. Cloud na Slovensku v súčasnosti využíva 18 % podnikov a umelú inteligenciu len 15 %.

 

Ministerka vo svojom príhovore zdôraznila aj úspechy Slovenska v rámci vývoja aplikácií. Napríklad aplikáciu na zobrazovanie COVID preukazov, Green Pass vyhodnotil súkromný sektor ako druhú najlepšiu. "Málokedy sa stáva, že sa štát v oblasti digitálnych technológií umiestni na vysokých miestach," podotkla Remišová. Nadviazala aj na globálnu kyberbezpečnostnú súťaž Guardians, v ktorej prvé miesto získala slovenská kyberbezpečnostná spoločnosť a na druhom mieste sa umiestnil tím zamestnanca Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES). Je to podľa nej potvrdením toho, že aj v štátnej správe pracujú kvalitní odborníci.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies