R. Procházka a I. Matovič opäť hlasovali za návrh Smeru-SD o občianstve

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 12:53 • 2 min
R. Procházka a I. Matovič opäť hlasovali za návrh Smeru-SD o občianstve

R. Procházka a I. Matovič opäť hlasovali za návrh Smeru-SD o občianstve

slovakia

left justify in out

img

Slovenským občanom, ktorí dobrovoľne získajú občianstvo cudzej krajiny, sa budú naďalej odoberať slovenské pasy. Poslanci dnes totiž odmietli návrh novely zákona o štátnom občianstve z dielne Smeru-SD, ktorý mal účinky súčasnej právnej normy presadenej vtedajším premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) zmierniť.
      Za novelu zahlasovalo len 68 poslancov zo 146 prítomných. Právnu normu podporili aj Igor Matovič (nezávislý) a Radoslav Procházka (KDH), ktorí boli aj za predchádzajúcu podobnú iniciatívu Smeru-SD zmäkčujúcu súčasný zákon o štátnom občianstve.
      Z návrhu sociálnych demokratov vyplývalo, že o slovenské občianstvo už nemali prichádzať tí, ktorí nadobudnú cudzie štátne občianstvo "zo skutočne dôležitých dôvodov". Podľa návrhu novely by občan SR mohol získať cudzie štátne občianstvo štátu, ktorého občianstvo má aspoň jeden jeho príbuzný v priamom rade v prvom alebo druhom stupni.
      Na beztrestný zisk občianstva iného štátu malo tiež stačiť, aby občan SR strávil v danej krajine nepretržite najmenej jeden rok. A to napríklad kvôli štúdiu alebo podnikaniu.
      Cudzie štátne občianstvo mal podľa novely získať aj ten, kto najmenej rok vykonával v danom štáte závislú prácu v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu. Rovnako aj tí, ktorí tam vykonávali vrcholovú športovú činnosť, či charitatívnu alebo misijnú činnosť.
      Túto iniciatívu sociálnych demokratov sa na úvod aktuálnej 16. schôdze zákonodarného zboru pokúsil z programu vyradiť Ondrej Dostál (Most-Híd). "Smer-SD tento problém spôsobil a nemal by sa tváriť, že je to on, kto ide problém riešiť. Je to ako keď podpaľač ide robiť požiarnika a snaží sa uhasiť oheň tým, že doňho prilieva olej," odôvodnil Dostál. Poslanec napokon neuspel, za jeho návrh zahlasovalo len 27 poslancov.
      Súčasný zákon o štátnom občianstve chce zmeniť aj vládna koalícia. Po nezhodách vo vlastných radoch na konečnej podobe novely by sa mala táto otázka odsunúť až na jeseň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies