Pylónový most cez Dunaj má opäť pôvodný názov Most SNP

NETKY.SK • 29 August 2012, 08:15 • 2 min
Pylónový most cez Dunaj má opäť pôvodný názov Most SNP

Pylónový most cez Dunaj má opäť pôvodný názov Most SNP

slovakia

left justify in out

imgV rámci mestských osláv 68. výročia Slovenského národného povstania (SNP) dnes v Bratislave uskutočnili slávnostný akt premenovania Nového mosta na Most SNP. 
Podujatie, ktoré organizovalo Ministerstvo obrany SR, Obvodný úrad Bratislava, Hlavné mesto SR, Bratislavský samosprávy kraj, Staré Mesto a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB), sa uskutočnilo aj s kultúrnym programom na Rybnom námestí. Nechýbala vojnová kolesová a pásová technika ani simulovaný boj dvoch lietadiel, ktoré niekoľkokrát nízko preleteli ponad Dunaj a most. 
"Sme na netradičnom mieste, na promenáde, ale tesne pri moste," v príhovore zdôvodnil umiestnenie tribúny a množstvo stoličiek bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Zároveň zhrnul petičné a ďalšie snahy o návrat pôvodného názvu Mosta SNP. Tie na minuloročných oslavách 67. výročia povstania na bratislavskom Námestí SNP uviedla starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Zmenu názvu vo februári schválilo zastupiteľstvo tejto mestskej časti a v marci aj mestskí poslanci. Ftáčnik tiež pripomenul veľkú obeť, keď pre most zbúrali veľkú časť Podhradia, synagógu aj Vydricu, ako aj súvislosti mesta s históriou SNP. 
"Nám sa povstanie väčšinou spája s Banskou Bystricou a stredným Slovenskom. Ale práve v Bratislave sa v roku 1943 začalo s prípravami ozbrojeného vystúpenia slovenského ľudu. Tie uzavreli v decembri tzv. Vianočnou dohodou medzi občianskym a komunistickým odbojom, teda dvoma tímami, ktoré dovtedy spolu nekomunikovali, ale dali si za cieľ vyhnať fašistov," povedal Ftáčnik.
Podľa Rosovej treba hľadať pravdu a nebyť poplatní dobe, čím bola takmer pred 20 rokmi zmena pôvodného názvu na Nový most. "Splnili sme záväzok voči histórii," zakončila svoj príhovor staromestská starostka.
Aj predseda Oblastnej organizácie SZPB v Bratislave Ladislav Jača ocenil veľkú zásluhu mestskej časti a mesta pri zmene názvu. "Naši členovia už štyri roky chcú petíciou obnovu názvu, no pohlo sa to až návrhom starostky," pochválil Jača.
Základný kameň oceľového cestného závesného mosta vejárového dizajnu položili 6. decembra 1967. Do prevádzky ho uviedli 26. augusta 1972 s názvom Most SNP. Tak sa volal do roku 1993 a odvtedy niesol názov Nový most. Od svojho otvorenia v roku 1972 patrí most medzi najpozoruhodnejšie mostné stavby na svete. V celkovej dĺžke 430,8 metra (m) je oceľový a zavesený na jednom 84,6 m vysokom pylóne. Má šírku 21 m a hmotnosť 7537 ton, celková výška od základov po vrchol je 95 m a priemer kopule 32 m. Je to jediný most v hlavnom meste, ktorý nemá žiadny pilier v Dunaji. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies