Srbsko vylúčilo sankcie voči Rusku, Putin dostal najvyššie štátne vyznamenanie

NETKY.SK • 16 Október 2014, 17:50 • 2 min
Srbsko vylúčilo sankcie voči Rusku, Putin dostal najvyššie štátne vyznamenanie

BELEHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok v srbskom Belehrade zúčastnil na oslavách 70. výročia oslobodenia srbského hlavného mesta spod nacistickej okupácie sovietskou armádou.

slovakia

left justify in out

"Srbsko ukázalo, že je priateľom Ruska aj v ťažkých časoch... Srbsko nikdy neuvalilo na Rusko sankcie a neurobí to ani v budúcnosti," citovala Vučiča agentúra RIA Novosti.

      

Putin sa predtým stretol so srbským prezidentom Tomislavom Nikoličom a zopakoval stanovisko Moskvy k otázke Kosova. "Rusko má principiálny postoj, ktorý je založený nielen na našom priateľstve a blízkosti, ale aj na medzinárodnom práve a spravodlivosti," citovala Putina agentúra TASS.
      

Nikolič vyjadril Rusku vďačnosť za jeho podporu Srbsku v otázke Kosova. "Vaša podpora zachovania územnej celistvosti a nezávislosti Srbska, najmä v otázke Kosova, je v súčasnosti pre nás veľmi vzácna," povedal Nikolič. Dodal, že Srbsko považuje Rusko za svojho "veľkého spojenca a nebude ohrozovať svoje morálne zásady "negatívnym postojom k Rusku".
     

 Nikolič zároveň udelil Putinovi najvyššie štátne vyznamenanie Rad Srbskej republiky prvého stupňa.
      

V centre Belehradu sa konala manifestácia na podporu Ruska a Srbska. Niekoľko desiatok aktivistov držalo plagáty so sloganom "Prezident Putin, ochráňte Srbsko pred okupáciou NATO". Aktivisti niesli podobizne Putina i posledného ruského cára Mikuláša II., ktorému postavia v Belehrade pamätník.
     

Ľudia sa zhromaždili aj na pamätnom cintoríne, mieste posledného odpočinku sovietskych a juhoslovanských vojakov, ktorí zahynuli v roku 1944 pri oslobodzovaní Belehradu od nacistov. Podujatie sa konalo niekoľko minút po tom, čo sa Putin a Nikolič zúčastnili na obrade kladenia venca k pamätníku padlým vojakom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies