Putin sa s Merkelovou nezhodol, išiel na Berlusconiho párty

NETKY.SK • 17 Október 2014, 11:36 • 2 min
Putin sa s Merkelovou nezhodol, išiel na Berlusconiho párty

MILÁNO - Ruský prezident Vladimir Putin sa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou osobne rozprával takmer dve a pol hodiny, no k žiadnej zhode vo veci krízy na Ukrajine sa nedopracovali.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rokovania Merkelovej s Putinom v talianskom Miláne sa pretiahli až cez polnoc a dominovali mu diskusie o podmienkach napĺňania septembrového memoranda z Minska o prímerí na východe Ukrajiny. Podľa vyjadrení ruskej vlády obaja lídri "pokračovali vo vyjadrovaní vážnych rozdielov v pohľadoch na zdroje ukrajinského vnútorného konfliktu ako aj korene" súčasného diania. Predsedníčka nemeckej vlády údajne trojnásobnému prezidentovi Ruska pripomínala nutnosť dodržiavať záväzky v záujme upokojenia situácie. Východisko z krízy, ktorá spôsobila najhoršie vzťahy medzi Ruskom a Západom od studenej vojny, však nenašli.

 

Talianske médiá v piatok informovali, že Putin sa po skončení rozhovoru s líderkou najväčšej európskej krajiny zúčastnil na párty svojho dávneho priateľa, talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Rodák z Milána si kvôli nemu od súdu dokonca vymohol súdne povolenie na strávenie noci mimo domáceho väzenia. Putin s ním údajne pobudol až do tretej hodiny, no ráno už bol prítomný na programe summitu. Jeho štvrtkový začiatok vrátane pôvodného termínu stretnutia s Merkelovou zmeškal. Putin sa totiž zdržal v Srbsku, kde na jeho počesť usporiadali veľkolepý program. Ruský líder navyše narušil oficiálny program, keď na následnú slávnostnú večeru viac ako 50 prítomných lídrov prišiel v momente, keď stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy prednášal slávnostný prípitok. Milánsky summit je pritom pre Putina príležitosťou sa po dlhých mesiacoch stretnúť s lídrami západných krajín, ktoré ho pre dianie na Ukrajine považujú za neželanú osobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies