Putin: Rusko počíta s dlhodobou prítomnosťou v Stredozemnom mori, vrátane použitia rakiet

NETKY.SK • 22 Máj 2018, 17:23 • 2 min
Putin: Rusko počíta s dlhodobou prítomnosťou v Stredozemnom mori, vrátane použitia rakiet

V súvislosti s rastúcou prítomnosťou NATO v regióne Blízkeho východu a vojnou v Sýrii, Moskva čelila zmenám v bezpečnostnej situácii, píše novinár Contra Magazínu Marco Meyer.

slovakia

left justify in out

Situácia sa zhoršila už od začiatku konfliktu na Ukrajine, kvôli ktorému Rusko rozšírilo svoju flotilu v Čiernom mori o 15 vojenských lodí. 
     

Počas prejavu, na stretnutí so zástupcami ruského ministerstva obrany a generálmi v Soči, Vladimir Putin povedal, že Rusko počíta s dlhodobou prítomnosťou v Stredozemnom mori, vrátane použitia rakiet s dlhým doletom tipu "Caliber".
     

Celkovo sa v tomto roku plánuje 102 výplav vojnových lodí a ponoriek v Stredozemnom mori, s cieľom bojovať proti pozíciám teroristov v Sýrii. 
     

"Rusko musí čeliť agresívnym aktivitám NATO v tomto regióne, vrátane Čierneho mora. Zachovanie veľkej vojenskej prítomnosti v Stredozemnom mori je najlepším spôsobom ochrany hraníc Čierneho mora," konštatuje autor materiálu.
   

Celá južná Európa s vojenskými základňami NATO v Taliansku, Grécku, Turecku a Bulharsku sa nachádza v dosahu rakiet "Caliber", ktoré sú umiestnené na plošinách v Stredozemnom mori a v prípade konfliktu s alianciou spustia strely na tieto základne. 
   

Trvalá námorná prítomnosť v regióne má aj "racionálne dôvody": pre Ruskú Čiernomorskú flotilu je Stredozemné more jedinou cestou k otvorenému oceánu. A tak je trvalá prítomnosť na pozadí rastúceho vplyvu Ruska na Blízkom východe a v Severnej Afrike logickým krokom. Tak či onak, Stredozemné more už nie je "jazero NATO" pod kontrolou šiestej flotily USA.

 

"Rusko má svoje vlastne záujmy v tomto regióne a silnú flotilu, ktorá sa neustále používa na ich ochranu," zahrňuje autor Contra Magazín .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies