Putin podpísal zákon, ktorý obmedzuje adopcie detí do cudziny

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 10:16 • 2 min
Putin podpísal zákon, ktorý obmedzuje adopcie detí do cudziny

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý obmedzuje právo na adopciu ruských detí občanmi krajín umožňujúcich manželstvá ľudí rovnakého pohlavia.

slovakia

left justify in out

Nový zákon zakazuje adopcie detí zahraničnými pármi rovnakého pohlavia, ktorých zväzok ich vlasť uznáva ako rovnocenný s manželstvom. Zákaz adopcií sa vzťahuje aj na osamelo žijúcich ľudí alebo nezosobášené páry z takýchto krajín. Kremeľ vo svojom vyhlásení uviedol, že cieľom zákona je zabezpečiť deťom "harmonickú" výchovu a chrániť ich pred "komplexmi, citovou ujmou a stresom."

Schválenie zákona ešte viac oklieštilo šance asi 600.000 ruských detí, ktoré vyrastajú bez rodičov a mohli by byť v adoptívnej rodine. Vlani Rusko zakázalo všetky adopcie ruských detí do USA. Zákon, ktorý Putin podpísal v stredu, je prejavom snahy zastaviť trend prichádzajúci do Ruska zo Západu a prejavujúci sa čoraz väčšou akceptáciou homosexuality. 

Minulú nedeľu tak Putin podpísal zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi maloletými. Legislatíva, ktorú schválil ruský parlament predminulý týždeň, tak definitívne nadobudla platnosť.

Zákon zavádza prísne tresty a pokuty za šírenie informácií o komunitách lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov v prostredí neplnoletých osôb alebo organizovanie pouličných pochodov typu "gay pride" na miestach ľahko dostupných deťom.

Návrh zákona zožal veľkú kritiku zo strany ľudskoprávnych aktivistov a Západu, ktorí ho vnímajú ako porušenie základných ľudských práv na slobodu prejavu a prístup k informáciám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies