Putin pochválil bezpečnostné zložky a armádu za odvrátenie "občianskej vojny"

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 14:55 • 2 min
Putin pochválil bezpečnostné zložky a armádu za odvrátenie "občianskej vojny"

Moskva - Prezident Vladimir Putin pochválil v utorok ruskú armádu a bezpečnostné zložky za "zastavenie občianskej vojny". Šéf Kremľa pochválil armádu a bezpečnostné zložky za rýchle konanie proti vzbure zorganizovanej zakladateľom žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom. "V podstate ste zastavili občiansku vojnu," vyhlásil Putin počas príhovoru v Kremli.

slovakia

left justify in out

Zároveň uviedol, že vzbura nemala podporu ľudu ani armády, pričom nespomenul priamo meno Prigožina. "Môžete vidieť, že armáda, spoločnosť a ľud boli za jedno. To nám umožnilo prekonať mimoriadne nebezpečnú situáciu, v ktorej sa naša krajina nachádzala," povedal Putin v príhovore pred asi 2500 príslušníkmi armády a bezpečnostných zložiek. Podľa šéfa Kremľa nebol do boja proti vzbúrencom stiahnutý z frontu na Ukrajine žiaden ruský vojak. Zároveň dodal, že všetky formácie pokračujú na fronte v "hrdinskom boji". "Naša odhodlanosť a odvaha ako aj konsolidácia celej ruskej spoločnosti mali a zohrali určujúci úlohu pri prekonávaní prekážok a vzbury," vyhlásil Putin. Požiadal o uctenie si minútou ticha ruských pilotov, ktorí padli v boji proti vzbúrencom. "Niekoľko našich druhov v tomto procese zahynulo. Svoje rozkazy a vojenskú povinnosť si plnili so cťou," povedal ruský prezident. Na zhromaždení v Kremli sa v utorok spolu s Putinom zúčastnil aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktoré odvolanie Prigožin cez víkend požadoval, všíma si Sky News. Prigožin sa pokúsil počas víkendu pomocou svojich jednotiek zvrhnúť ruské vojenské velenie po tom, ako v piatok obvinil ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov. V sobotu večer sa situácia v Rusku náhle upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do táborov na Ukrajine. Ukončenie krízy sprostredkoval práve Lukašenko. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP a televízie Sky News. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies