Putin odmieta stretnutie s Erdoganom pre neochotu Turecka ospravedlniť sa

NETKY.SK • 27 November 2015, 14:44 • 2 min
Putin odmieta stretnutie s Erdoganom pre neochotu Turecka ospravedlniť sa

MOSKVA/SOFIA - Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ nereagoval na návrhy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na stretnutie či telefonický rozhovor, pretože Ankara sa odmieta ospravedlniť za zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra. Uviedol to dnes Putinov poradca pre zahraničnú politiku Dmitrij Ušakov.

slovakia

left justify in out

Erdogan vo štvrtok informoval, že Putinovi navrhol, aby sa stretli na budúci pondelok v Paríži počas vrcholnej konferencie o klíme. Odpoveď na svoj návrh však zatiaľ nedostal. Uviedol tiež, že v utorok, keď došlo k zostreleniu ruského lietadla, sa s Putinom pokúšal telefonicky spojiť, rozhovor sa však neuskutočnil.

 

Hovorca Kremľa opakovane potvrdil, že Putina informovali o Erdoganovej žiadosti o schôdzku aj o jeho pokusoch o telefonické spojenie.

 

Ušakov dnes uviedol, že Erdoganov návrh na stretnutie v Paríži budú Putinovi tlmočiť neskôr, ale ešte dnes. Dodal, že v Paríži sa Putin stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, aby s ním diskutoval o konflikte v Sýrii a napätí vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi. Naplánovaná je už aj schôdzka s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá bude venovaná Sýrii a Ukrajine.

 

Postoj Moskvy k Erdoganovým návrhom Ušakov vysvetlil tým, že Rusko vidí "neochotu tureckej strany prísť s elementárnym ospravedlnením".

 

Erdogan už totiž vyhlásil, že Turecko sa nebude ospravedlňovať za incident s ruským lietadlom. Podľa neho sa majú "ospravedlniť tí, ktorí narušili náš vzdušný priestor". Dodal, že tureckí vojaci "len plnili svoje povinnosti, ktoré spočívajú v tom, že museli reagovať na narušenie" vzdušného priestoru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies