Putin ocenil dohodu o likvidácii sýrskych chemických zbraní

NETKY.SK • 2 Október 2013, 17:43 • 2 min
Putin ocenil dohodu o likvidácii sýrskych chemických zbraní

MOSKVA - Svetové mocnosti sú so svojimi plánmi zlikvidovať arzenál sýrskych chemických zbraní "na správnej ceste". Ich vzájomná spolupráca na riešení konfliktu pomôže odvrátiť zahraničnú vojenskú intervenciu v Sýrii, povedal dnes ruský prezident Vladimír Putin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súhlas s plánom zlikvidovať sýrske chemické zbrane sa podarilo dosiahnuť po tom, keď americký prezident Barack Obama požiadal Kongres, aby schválil letecké útoky proti Sýrii. Mal to byť trest za to, že vláda v Damasku údajne použila proti svojim občanom nervový plyn sarin. Pri chemickom útoku z 21. augusta zahynulo 1400 ľudí, informovala agentúra Reuters.
"Máme všetky dôvody veriť, že sme na správnej ceste," vyhlásil prezident Putin na investičnej konferencii v Moskve. Plán na likvidáciu sýrskych chemických zbraní, ktorý oživil úsilie zvolať medzinárodnú konferenciu s cieľom dospieť k riešeniu konfliktu, by podľa šéfa Kremľa nebol možný bez podpory prezidenta Obamu a vedúcich činiteľov ďalších krajín. "Som presvedčený, že keď budeme aj naďalej postupovať takto koordinovane, nebude nutné použiť silu a zvyšovať počty ranených a mŕtvych v ťažko skúšanej Sýrii," dodal Putin. Rusko, ktoré je najsilnejším podporovateľom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, zablokovalo v Bezpečnostnej rade OSN už niekoľko iniciatív západných krajín. Z chemického útoku obviňuje povstalcov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies