Putin nevidí prekážky na ceste k dohode členov OPEC o obmedzení ťažby

NETKY.SK • 21 November 2016, 12:01 • 2 min
Putin nevidí prekážky na ceste k dohode členov OPEC o obmedzení ťažby

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin nevidí žiadne prekážky na ceste k dohode členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzení ťažby. Podľa neho významní exportéri komodity prekonali zásadné rozdiely v názoroch na redukciu ťažby.

slovakia

left justify in out

Čo sa týka Ruska, je ochotné zmraziť svoju produkciu na súčasnej úrovni, povedal Putin po skončení summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v peruánskej Lime. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

 

Putin novinárom povedal, že nemôže so 100-% istotou tvrdiť, že ropný kartel dosiahne dohodu. Je však veľká pravdepodobnosť, že sa mu to podarí.

 

Prvý pokus svetových exportérov ropy o zmrazenie ťažby v apríli nevyšiel. Ale koncom septembra sa členom OPEC podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o znížení ťažby. To by znamenalo ukončenie doterajšej politiky kartelu. Jeho najväčší producenti totiž viac ako dva roky radšej bez obmedzenia pumpovali ropu na svetový trh, len aby si udržali svoj podiel na tomto trhu.

 

V septembri sa však 14 členských štátov OPEC na rokovaniach v Alžírsku predbežne dohodlo, že znížia svoju produkciu na 32,5 - 33 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy z 33,4 milióna barelov. Kartel sa 30. novembra stretne vo Viedni, aby uzavrel finálnu dohodu. Členovia OPEC pracujú na jej detailoch a chcú, aby sa k nim pripojili aj nečlenovia, ako sú Rusko a Brazília.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies