Putin navrhol opatrenia na zníženie napätia v Európe, je pripravený spolupracovať

NETKY.SK • 26 Október 2020, 14:05 • 2 min
Putin navrhol opatrenia na zníženie napätia v Európe, je pripravený spolupracovať

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin vystúpil s vyhlásením o ďalších krokoch na zmiernenie situácie v Európe v súvislosti s ukončením platnosti Zmluvy o raketách stredného a kratšieho doletu (START III).

slovakia

left justify in out

„Zmluva INF je dôležitým prvkom na zabezpečenie medzinárodnej bezpečnosti a strategickej stability. Zmluva hrala osobitnú úlohu pri udržiavaní predvídateľnosti a zdržanlivosti v raketovej sfére v európskom priestore,“ uvádza sa v dokumente, ktorý zverejnila tlačová služba Kremľa.

 

USA odstúpili od zmluvy

Spojené štáty vlani jednostranne odstúpili od zmluvy a obvinili Rusko, že z jej nedodržiavania. Moskva odmietla všetky obvinenia a bola pripravená diskutovať, avšak Washington sa odmietol stretnúť a prerokovať nastolené otázky.

 

Putin označil ukončenie dohody za chybu, ktorá „zvyšuje riziko rozpútania pretekov v raketovom zbrojení, rastu konfrontačného potenciálu a skĺznutia k nekontrolovanej eskalácii“Ten zároveň poznamenal, že v dôsledku napätia pozdĺž línie Rusko – NATO sú zrejmé nové hrozby pre európsku bezpečnosť.

 

"Za týchto podmienok je potrebné vyvinúť aktívne úsilie o zníženie nedôvery, posilnenie regionálnej a globálnej stability, ako aj zníženie rizík vyplývajúcich z nedorozumení a nezhôd v oblasti raketových zbraní,“ zdôraznil prezident Ruskej federácie.

 

Súvisiaci článok: Rusko súhlasilo s návrhom USA na zmrazenie jadrového arzenálu

 

Rusko chce znížiť napätie 

Ruský prezident navrhol vyvinúť nástroje na zníženie napätia a obáv. „Hovorí sa najmä o overovacích opatreniach týkajúcich sa komplexov Aegis Ashore s odpaľovacími strelami Mk-41 na amerických a NATO základniach v Európe, ako aj o raketách 9M729 na objektoch ozbrojených síl Ruskej federácie v Kaliningradskej oblasti,“ uviedol Putin vo vyhlásení.

 

Zdôrazňuje tiež, že všetky činnosti by mali byť založené na zásadách reciprocity, pričom Moskva je pripravená upustiť od rozmiestnenia rakiet 9M729 v európskej časti Ruska, ale iba pod podmienkou podobných krokov zo strany NATO.

 

"Znovu potvrdzujeme naše dodržiavanie predtým oznámeného Ruskou federáciou moratória na rozmiestnenie pozemných rakiet INF, kým sa v príslušných regiónoch neobjavia raketové zbrane podobných tried americkej výroby,“ uviedol Putin.

 

Na záver ešte raz zdôraznil, že Moskva je otvorená spolupráci a zároveň vyjadril nádej, že sa jej partneri zapoja do hľadania „schém na udržanie stability a predchádzanie raketovým krízam vo svete bez tejto zmluvy“.

  

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies