Prvý mobilný telefonický hovor sa uskutočnil v New Yorku v roku 1973

NETKY.SK • 24 Január 2014, 16:47 • 2 min
Prvý mobilný telefonický hovor sa uskutočnil v New Yorku v roku 1973

NEW YORK - Prvý hovor z mobilného telefónu sa uskutočnil v apríli 1973 v americkom New Yorku. Volajúcim bol Martin Cooper, vývojový pracovník spoločnosti Motorola, volaným bol jeho kolega z konkurenčnej spoločnosti AT&T Bell Labs.

slovakia

left justify in out

História analógových celulárnych sietí 1G tak odštartovala 3. apríla 1973. Masovo sa však mobilné telefóny rozšírili začiatkom 80. rokov 20. storočia po vystavaní siete AMPS v USA a NMT v Európe.

Martin Cooper bol nadšeným propagátorom mobilného telefonovania. Ústrednom myšlienkou jeho práce bolo dať ľuďom možnosť komunikovať slobodne, bez obmedzujúcich káblov. Začiatky však neboli jednoduché, pretože mobilné telefóny boli ťažké a nešikovne sa s nimi manipulovalo. Tieto problémy vyriešil nástup digitálnej siete 2G, ktorá prostredníctvom veľkej hustoty vykrývačov umožnila zmenšenie mobilov, zvýšenie ich kapacity a kvality prenosu hovoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies