V roku 2020 bola na Slovensku najväčšia úmrtnosť od 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 10 Február 2021, 10:58 • 2 min
V roku 2020 bola na Slovensku najväčšia úmrtnosť od 2. svetovej vojny

Pandémia ovplyvnila slovenskú úmrtnosť do takej miery, že za rok 2020 sme mali od vojny doteraz najväčší počet mŕtvych.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa úmrtnosť výrazne zmenila. Štatistiky poznačila pandémia koronavírusu a úmrtia spôsobené ochorením Covid-19. Následkom čoho teda zrejme na Slovensku zomrelo v roku 2020 najviac ľudí od 2. svetovej vojny. Vyšší počet úmrtí bol na Slovensku zaznamenaný naposledy v roku 1945, zomrelo vtedy 67,5-tisíca ľudí a v roku 1927, počas ktorého zomrelo viac než 59-tisíc ľudíŠtatistický úrad uviedol v tlačovej správe, že počas roku 2020 zomrelo takmer 59-tisíc ľudí. Počet zosnulých seniorov vo veku nad 65 rokov stúpol o viac ako 15 percent. 

 

img


V decembri bol počet mŕtvych osôb o 58 percent vyšší ako priemer predchádzajúcich rokov. V skupine seniorov nad 65 rokov bol počet úmrtí vyšší o 71,1 percenta, čo predstavuje viac ako 5 900 úmrtí. Nárast úmrtnosti bol zaznamenaný aj v októbri a novembri minulého roka. V októbri počet úmrtí vzrástol o 22,5 percenta, v novembri o 40,6 percenta.

 

 

img


„Celoročný nárast o vyše desať percent pozitívne ovplyvnil fakt, že až do septembra zomieral mesačne porovnateľný počet ľudí ako predošlé roky. Od októbra však tempo rastu počtu zomretých zvyšovalo dynamiku,“ uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka Odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR. V decembri na Slovensku zomrelo  7 282 osôb.

 

img


Extrémne vysoké prírastky zomretých sa prejavili jednotlivo v regiónoch v decembri 2020.Vyššie hodnoty úmrtnosti sa v tomto mesiaci prejavili hlavne v Nitrianskom a v Trenčianskom kraji. V týchto regiónoch zomrelo o 78 percent viac ľudí ako počas predošlých rokov. Nasledovali Prešovský a Trnavský kraj s nárastom nad 60 percent. Na konci rebríčka bol Bratislavský kraj, v ktorom zomrelo o viac ako 30 percent osôb viac ako predošlé roky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies