Prvý jún patrí deťom - majú svoj sviatok Medzinárodný deň detí, slávia ho vo vyše 20 štátoch

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 12:58 • 2 min
Prvý jún patrí deťom - majú svoj sviatok Medzinárodný deň detí, slávia ho vo vyše 20 štátoch

ŽENEVA/NEW YORK - Sviatok detí, známy pod názvom Medzinárodný deň detí (MDD), v mnohých štátoch sveta, ale nie všade, oslavujú 1. júna. Na Slovensku a v niektorých ďalších krajinách bývalého socialistického bloku sa slávi od roku 1952.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti MDD rôzne inštitúcie na Slovensku organizujú početné programy pre deti. Napríklad deň otvorených dverí, zábavné, kultúrne a ďalšie podujatia spojené s hrami.

 

Idea na vznik Medzinárodného dňa detí siaha do roku 1925. Vtedy sa v Ženeve konala Svetová konferencia pre blaho detí. Delegáti z 54 štátov schválili deklaráciu, v ktorej sa zaoberali chudobou, detskou prácou, vzdelaním a ďalšími otázkami. Vlády vo viacerých krajinách na základe programu ženevskej konferencie zaviedli deň detí, aby im urobili radosť a poukázali na ich problémy.

 

Nie je úplne jasné, prečo bol za sviatok detí zvolený 1. jún. Podľa jednej z verzií v roku 1925 čínsky generálny konzul v americkom meste San Francisco zhromaždil skupinu čínskych sirôt a pripravil im sviatok: Festival dračích člnov. Akcia sa konala 1. júna. V ten deň v Ženeve rokovali odborníci na Svetovej konferencii pre blaho detí.

 

MDD patrí medzi obľúbené sviatky, slávia ho vo vyše 20 štátoch.

 

Deň detí sa napríklad v USA prvýkrát oslavoval v San Franciscu v roku 1925. MDD preto nemožno považovať za "komunistický nápad".

 

V iných štátoch sa sviatok detí spája s 20. novembrom a nazýva sa Svetový deň detí, ale aj Svetový deň práv dieťaťa. Termín odporučilo Valné zhromaždenie (VZ) OSN uznesením 836 (IX) zo 14. decembra 1954. V ten novembrový deň by si ľudia mali pripomínať bratstvo a porozumenie najmä medzi deťmi a mali by ho venovať aktivitám s deťmi, myslieť na ich dobro a usilovať sa zlepšovať podmienky ich života kdekoľvek na svete. VZ OSN schválilo 20. novembra 1959 Deklaráciu práv dieťaťa, presne o 30 rokov neskôr bol schválený Dohovor o právach dieťaťa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies