Prvú špeciálnu záchrannú kabínu priviezli k bani

NETKY.SK • 27 September 2010, 07:36 • 2 min
Prvú špeciálnu záchrannú kabínu priviezli k bani

Prvú špeciálnu záchrannú kabínu priviezli k bani

slovakia

left justify in out

img

Prvú z troch záchranných kabín, špeciálne vyrobených na vyzdvihnutie 33 čílskych baníkov uväznených pod zemou od začiatku augusta, priviezli v sobotu k bani.
      Dva takéto náhradné záchranné zariadenia nazývané aj kapsuly skonštruovali v lodeniciach čílskych námorných síl a podľa očakávania ich na miesto dovezú na budúci týždeň.
      Kabína alebo kapsula vo veľkosti muža bude použitá na vytiahnutie baníkov jedného po druhom spod zeme, keď už bude úplne vyvŕtaný jeden z troch záchranných otvorov. Vláda tvrdí, že ak bude všetko prebiehať dobre, táto operácia by sa mohla uskutočniť začiatkom novembra alebo aj skôr.
      Minister pre baníctvo Laurence Golborne v sobotu predviedol prvú kapsulu príbuzným uväznených baníkov.
      Kapsula čiže kabína je 420 kilogramov vážiaci dutý valec vyrobený z oceľového pletiva a oceľových plechov, do ktorého sa zmestí jedna osoba. Z vonkajšieho pohľadu je kabína takmer tri metre vysoká. Zvnútra má však výšku iba 1,9 metra a naprieč meria približne 53 centimetrov.
       Na dne kapsuly sa nachádzajú tri nádrže so stlačeným vzduchom. Je ho dostatok na 90 minút dýchania, čo je navyše o 15 až 20 minút oproti očakávanej dĺžke vyťahovania baníka na zemský povrch.
      Mikrofón vo vnútri umožní každému baníkovi zostať v kontakte s ľuďmi v bani aj mimo nej, kým ho budú vyťahovať.
      V prípade, že by sa kapsula zasekla v záchrannom otvore, jej dno sa dá otvoriť pákami vo vnútri a baníka bude možné spustiť dolu na lane.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies