Prví utečenci zo Sýrie smerujú do Gabčíkova

NETKY.SK • 17 September 2015, 12:01 • 2 min
Prví utečenci zo Sýrie smerujú do Gabčíkova

BRATISLAVA – Do Gabčíkova mieria prví sýrski utečenci, ktorých sme sa rozhodli ubytovať na základe dohody s Rakúskom.

slovakia

left justify in out

Agentúra APA hovorí o 42 Sýrčanoch, ktorí bývali v tábore v meste Krumpendorf v spolkovej republike Korutánsko.

Agentúra cituje kurmpendorfského poslanca Matthiasa Köchla zo strany Zelených, podľa ktorého by mali utečenci odísť na Slovensko dnes, alebo zajtra.

 

„Mám pocit, že sa horúčkovito hľadali Sýrčania, pretože tých by mohli Slováci najskôr akceptovať,“ cituje APA poslanca Köchla. Podľa neho však migranti napriek ubytovaniu na Slovensku, budú pokračovať v azylovom procese v Rakúsku.

 

"Z našej strany je všetko zabezpečené, ubytovanie pripravené. V tejto chvíli sa už pripravuje strava. Do platnosti vstupujú bezpečnostné opatrenia, ktoré sme už avizovali. Navyšujeme tiež počty policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Gabčíkove - o desať," uviedol Ivan Netík, riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Podľa neho sa taktiež pracuje na vylepšení kamerového systému v obci.

 

"Opakujeme a zdôrazňujeme, že ide o žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí budú na Slovensku dočasne, teda po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Preto nepredpokladáme, že by páchali trestnú činnosť alebo robili výtržnosti, keďže by to zmarilo ich šance na získanie azylu v Rakúsku," dodal Netík.

 

Minister Robert Kaliňák podpísal spolu s rakúskou ministerkou vnútra Johannou Mikl-Leitnerovou memorandum, v ktorom sa Slovensko zaviazalo ubytovať 500 utečencov, ktorí požiadali o azyl v Rakúsku.

 

"Slovenský účastník zabezpečí ubytovacie kapacity v ubytovacom zariadení pre najviac 500 žiadateľov za podmienok uvedených v tomto memorande o porozumení. Umiestňovanie žiadateľov v ubytovacom zariadení sa bude vykonávať postupne podľa dohody účastníkov. Celkový počet žiadateľov prijatých do ubytovacieho zariadenia môže byť po odchode niektorých prijatých osôb doplnený o ďalších žiadateľov, avšak ich počet nesmie presiahnuť 500 osôb v akomkoľvek čase ich umiestnenia v ubytovacom zariadení," konštatuje sa okrem iného v podpísanom memorande.

 

Slovensko poskytne dočasným rakúskym azylantom ubytovanie a stravu. Rakúsko bude podľa memoranda hradiť ich prepravu na Slovensko či ich vreckové. Ak by dočasní rakúski azylanti spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa memoranda ich taktiež uhradí rakúska strana.

 

Kaliňák: Azylanti z Rakúska prídu v blízkej dobe, už dvakrát sme im navarili




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies