Prvé výsledky prezidentských volieb v Bulharsku favorizujú opozičného kandidáta Radeva

NETKY.SK • 7 November 2016, 06:31 • 2 min
Prvé výsledky prezidentských volieb v Bulharsku favorizujú opozičného kandidáta Radeva

SOFIA - Víťazom prvého kola prezidentských volieb v Bulharsku sa zrejme stal nestraník Rumen Radev, ktorého podporujú opoziční socialisti. Vyplýva to z prvých čiastkových výsledkov, o ktorých informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Bývalý veliteľ vzdušných síl Radev podľa nich získal podporu 26,45 percenta hlasov. Jeho hlavná súperka, predsedníčka parlamentu Cecka Cačevová z vládnucej strany GERB za ním zaostala so ziskom 21,38 percenta hlasov.

 

Prvé čiastkové výsledky boli zverejnené po zrátaní hlasov s približne 10,5 percenta volebných miestností. Radevovo víťazstvo predpovedali aj prvé exit polly zverejnené po ukončení hlasovania.

 

Žiaden z kandidátov však pravdepodobne nezíska nadpolovičný počet hlasov potrebný na okamžité víťazstvo v prvom kole. Radev a Cačevová sa tak podľa všetkého stretnú v druhom kole 13. novembra.

 

Súčasný premiér Bojko Borisov vopred prisľúbil, že odstúpi v prípade, ak Cačevová - pôvodne považovaná za favoritku - nezíska v prvom kole volieb najviac hlasov. Po zverejnení prvých prognóz však úvahy o svojom odstúpení označil za predčasné s tým, že si počká na oficiálne výsledky volieb, píše agentúra DPA.

 

O hlas približne 6,8 milióna oprávnených voličov sa v nedeľu uchádzalo celkovo 21 prezidentských kandidátov. Občania mohli tiež súbežne hlasovať v referende o kontroverznej reforme volebnej legislatívy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies