Proti prijímaniu utečencov sa v prieskumne vyslovilo 60 percent Čechov

NETKY.SK • 22 Január 2016, 12:53 • 2 min
Proti prijímaniu utečencov sa v prieskumne vyslovilo 60 percent Čechov

PRAHA - Proti prijímaniu utečencov z krajín postihnutých vojnovými konfliktami je podľa prieskumu inštitútu CVVM 60 percent českej verejnosti, napísal spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Tretina ľudí sa domnieva, že ČR by mala prijať utečencov len dočasne, a to dovtedy, kým sa budú môcť vrátiť do svojich krajín. Súhlas s prijatím utečencov a poskytnutím možnosti usadiť sa na území Česka deklarovali dve percentá Čechov.


Z detailnejšieho skúmania vyplýva, že 43 opýtaných by súhlasilo s prijatím utečencov z Ukrajiny, pričom toto číslo sa zhoduje aj s výsledkami septembrového prieskumu.


Výrazne odmietavejší postoj zaujali Česi k migrantom z Blízkeho východu a Severnej Afriky. Za ich prijatie sa vyslovilo 16 percent ľudí. Prieskum podľa Noviniek konštatuje, že česká verejnosť očakáva od cudzincov čo najväčšie prispôsobenie sa českej kultúre a dlhodobo ich vníma ako "určité bezpečnostné riziko". 

 

Pri porovnaní názorov občanov štátov Vyšehradskej skupiny (V4) sa Česi približujú najmä názorom Slovákov, zhodnotil CVVM. Poliaci a predovšetkým Maďari sú v otázke prijatia utečencov otvorenejší. Proti prijímaniu utečencov je podľa prieskumu 53 percent Poliakov, v Maďarsku je to však iba 32 percent, upozornili Novinky.


Novinky tiež upozornili, že v Poľsku sa za prijatie ukrajinských utečencov vyjadrilo 60 percent respondentov.


Citovaný prieskum v Česku sa uskutočnil od 30. novembra do 7. decembra na vzorke 1048 opýtaných.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies