Proti krajnej pravici demonštrovali v Budapešti stovky ľudí

NETKY.SK • 22 November 2010, 12:11 • 2 min
Proti krajnej pravici demonštrovali v Budapešti stovky ľudí

Proti krajnej pravici demonštrovali v Budapešti stovky ľudí

slovakia

left justify in out

img

Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo v nedeľu večer pri budapeštianskej soche prvého prezidenta Maďarskej republiky po rozpade Rakúsko-Uhorska grófa Mihálya Károlyiho proti krajnej pravici.
      Podľa dnešného vydania maďarského denníka Népszabadság krajne pravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik si 16. novembra pripomenulo 91. výročie triumfálneho príchodu admirála Miklósa Horthyho do Budapešti práve pri Károlyiho soche, ktorá stojí na Kossuthovom námestí pri parlamente.
      Poslanec za Jobbik Elöd Novák zavesil vtedy na krk grófovej sochy tabuľu s nápisom "Som zodpovedný za Trianon" a niekto opakovane položil na hlavu sochy jarmulku – typickú pokrývku hlavy židov. Účastníkom protestnej akcie sa tiež nepáčilo, že na námestí nie je socha Miklósa Horthyho.
      Na nedeľňajšej demonštrácii, ktorá bola reakciou na podujatie Jobbiku, sa zúčastnili viacerí ľavicoví politici. Na námestí sa objavila aj skupina krajných pravičiarov s arpádovskými vlajkami, tých však polícia izolovala.
      Predseda Zväzu maďarských židovských náboženských obcí (MAZSIHISZ) Péter Feldmájer v prejave konštatoval, že účastníkov demonštrácie Jobbiku spájal rasizmus a hlboká nenávisť voči židom. Ako povedal, nie je pravda, že za Trianon je zodpovedný Károlyi. "Pre krajnú pravicu je Károlyi zradcom. Každý zradca je podľa nich židom a každý žid je zradcom," dodal predstaviteľ MAZSIHISZ.
      Účastníci demonštrácie tiež protestovali proti otvorenému skresľovaniu dejín a antisemitskému potupeniu Károlyiho sochy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies