Protestujúce sestry darovali krv

NETKY.SK • 4 Október 2013, 10:43 • 2 min
Protestujúce sestry darovali krv

BRATISLAVA - Protestujúce sestry a pôrodné asistentky strávili i druhú a zároveň poslednú noc pod stanmi. V piatok poobede táborisko zabalia.

slovakia

left justify in out

Ráno sa sedem z nich odhodlalo darovať krv. "Trom kolegyniam zobrali krv, štyri neuschopnili, ale vyjadrili sme týmto gestom to, že naozaj sme tu boli vždy pre pacienta a pre pacienta sme schopné urobiť všetko," uviedla predsedníčka odborov sestier Monika Kavecká.

Ako sestry avizovali, piatok bude venovaný práve pacientom. V tomto duchu im vo svojom stanovom mestečku ponúkajú poradenstvo pri zdravotných problémoch či meranie tlaku. Podľa Kaveckej však tých, ktorí doposiaľ prišli, viac trápili politické problémy ako zdravotné. 

Do táboriska prichádzajú svoje kolegyne podporiť aj ďalšie sestry. Podporu dostávajú protestujúce zdravotníčky aj cez sms, maily či telefonáty. "Tak isto občania, večer nám opäť priniesli od sladkostí, cez kávy, čaje. Som veľmi prekvapená, ako je verejná mienka na našej strane," povedala Kavecká. Do stanového mestečka sestier postupne počas všetkých troch dní zavítali i prezidentskí kandidáti Andrej Kiska, Peter Osuský, či naposledy Ján Čarnogurský. 

Doobeda plánujú sestry prečítať deklaráciu, ktorú odovzdali premiérovi SR Robertovi Ficovi na stretnutí vo štvrtok. Výstražné stanové mestečko zbalia v poobedných hodinách. 

Sestry stanujú pred úradom vlády od stredy do piatka. Takouto formou protestu sa snažia poukázať na problémy zdravotníctva. Medzi inými i na zákon, ktorý im mal od apríla minulého roka garantovať minimálne mzdy od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Ústavný súd SR však účinnosť zákona v lete minulého roka pozastavil, a v júni toho roka rozhodol, že je protiústavný. Ministerstvo zdravotníctva trvá na tom, že sestry v štátnych nemocniciach majú platy, akoby zákon stále platil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies