Protestný projekt Shiu LaBeoufa opäť ukončili

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 13:01 • 2 min
Protestný projekt Shiu LaBeoufa opäť ukončili

LIVERPOOL - Umelecké centrum Fact (Foundation for Art and Creative Technology) v Liverpoole ukončilo videoprojekt He Will Not Divide Us amerického herca Shiu, ktorý začal v januári spoločne s umelcami Nastjou Säde Rönkkö a Lukeom Turnerom na protest proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

slovakia

left justify in out

Urobilo tak po dni od uvedenia po tom, čo skupina mužov vo štvrtok vyliezla na strechu inštitúcie a chcela sa dostať k bielej vlajke s názvom projektu, ktorú umelci zaznamenávali streamom na internete.  „Muži opustili pozemok po tom, ako prišla hliadka. Zamestnanci centra dostali radu o umiestnení vlajky, ktorú neskôr odstránili," uviedla miestna polícia vo vyhlásení. „Na radu polície, Fact, La Beouf, Rönkkö a Turner odstránili pre nebezpečný a nepovolený vstup inštaláciu He Will Not Divide Us," skonštatovali neskôr zástupcovia centra. 

Zrušenie projektu v Liverpoole je už tretím od jeho spustenia. LaBeouf, Rönkkö a Turner odštartovali protestný videostream v piatok 20. januára, v deň Trumpovej inaugurácie, spred Museum of the Moving Image v New Yorku. V rámci neho sa mohli okoloidúci ľudia vyjadriť, pričom herec sa tam objavoval spolu s viacerými osobnosťami. Už 26. januára však 30-ročného rodáka z Los Angeles zatkli, keď sa dostal do konfliktu s nemenovaným 25-ročným mužom. Ku potýčke došlo po tom, ako sa spomínaný muž postavil pred kameru a povedal niečo, s čím herec nesúhlasil. Ten ho chytil za šál, postrčil ho a údajne aj poškriabal. Po zatknutí ho obvinili z obťažovania a napadnutia. Predstavitelia múzea potom 10. februára projekt pre obavy z možných násilných incidentov ukončili, na čo ho LaBeouf, Rönkkö a Turner presťahovali koncom toho istého mesiaca do Albuquerque. V blízkosti inštalácie pred tamojším El Rey Theater sa však údajne strieľalo, a tak ho pre bezpečnosť zúčastnených pozastavili. 

Shia Saide LaBeouf zaujal v roku 2004 vo filme Ja, robot. Neskôr si zahral v snímkach Constantine (2005), Atentát v Ambassadore (2006) a celosvetovú popularitu mu priniesol prvý film zo série Transformers (2007). Nasledovali úlohy v snímkach Disturbia (2007), Oko dravca (2008), Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008), New York, milujem ťa (2008), Transformers: Pomsta porazených (2009), Wall Street: Peniaze nikdy nespia (2010), Transformers 3 (2011), Zem bez zákona (2012), Pravidlá mlčania (2012), The Necessary Death of Charlie Countryman (2013), Nymfomanka (2013), Železné srdce (2014) či American Honey (2016). 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies