Situácia na Ukrajine: Proruskí separatisti bojujú na Ukrajine s rozkrádaním ruskej vojenskej pomoci

NETKY.SK • 17 Október 2014, 09:11 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Proruskí separatisti bojujú na Ukrajine s rozkrádaním ruskej vojenskej pomoci

KYJEV - Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny ostreľovali proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín pozície vládnych síl viac než 50-krát, informoval dnes prostredníctvom svojej facebookovej stránky ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

15:52 - Rusko a Ukrajina sa dohodli na hlavných parametroch plynového kontraktu

Rusko a Ukrajina sa dohodli na hlavných parametroch tzv. plynového kontraktu, ktorý vyrieši ich spor ohľadne dodávok komodity na Ukrajinu. Vyhlásil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a lídrami Nemecka a Francúzska. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Dohodli sme sa na hlavných parametroch kontraktu," povedal Porošenko novinárom po skončení stretnutia, ktoré sa uskutočnilo na okraji summitu európskych ázijských lídrov (ASEM) v Miláne. Rokovania Porošenka s Putinom, za prítomnosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nasledovali po predchádzajúcom kole rozhovorov s európskymi lídrami, ktoré hovorca Kremľa označil za "ťažké".

 

13:26 - Porošenko nie je veľmi optimistický ohľadom riešenia krízy na Ukrajine

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že po rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a európskymi lídrami nie je veľmi optimistický ohľadom perspektívy vyriešenia krízy na Ukrajine.  "Bohužiaľ, nie som veľmi optimistický," uviedol Porošenko v úvode rokovania s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom. Podobný názor ako Porošenko má aj ďalšia účastníčka dnešných pracovných raňajok v Miláne, nemecká kancelárka Angela Merkelová, podľa ktorej počas diskusie s Putinom nedošlo k prielomu pri riešení krízy na Ukrajine.
      

Samotný Putin označil dnešné rokovania s Porošenkom a lídrami EÚ za pozitívne. Podľa Reuters však napriek jeho komentáru nebol dnes dosiahnutý žiaden prielom v riešení krízy na Ukrajine. Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes pre ruské agentúry vyhlásil, že rokovania v Miláne boli veľmi ťažké, plné nedorozumení a nezhôd, ale napriek tomu budú pokračovať. Agentúra AP v súvislosti s výsledkom dnešných rokovaní o Ukrajine uviedla, že európski lídri i Rusko naznačujú "opatrný optimizmus" s tým, že zdôrazňujú nutnosť rokovať o ďalších detailoch.
      

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, odvolávajúcej sa na Peskova, sa dnes v Miláne po skončení summitu ASEM uskutočnia ešte ďalšie rokovania Putina s Porošenkom, Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. V noci nadnes Putin bilaterálne rokoval s Merkelovou, s ktorou sa zhodli na nutnosti oddeliť od seba strany bojujúce na východnej Ukrajine. Diskutovali aj o implementácii dohody o prímerí, ktorá bola podpísaná 5. septembra v Minsku. Naďalej sa však nedokázali zhodnúť na príčinách, ktoré vyvolali konflikt na Ukrajine.
   

12:34 - Putin hodnotí stretnutie s Porošenkom ako pozitívne

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok zhodnotil ako "pozitívne" najnovšie stretnutie s ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom a lídrami EÚ popri azijsko-európskom summite v Miláne, hoci nič nenasvedčuje tomu, že by dosiahli prelom v riešení ukrajinskej krízy. Putin a Porošenko si podali ruky krátko pred spoločným rokovaním s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, britským premiérom Davidom Cameronom a predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom. Ruský líder ešte počas noci absolvoval takmer dvaapolhodinový rozhovor s Merkelovou, pričom podľa ruskej vlády obaja "pokračovali vo vyjadrovaní vážnych rozdielov v pohľadoch na zdroje ukrajinského vnútorného konfliktu". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzitým vyhlásil, že Putinove rokovania v Miláne sú "naozaj zložité, plné nedorozumení a nezhôd, napriek tomu však pokračujú a beží výmena názorov".

 

"Bolo to dobré, bolo to pozitívne," povedal usmievajúci sa Putin pred novinármi v Miláne, kde sa zúčastňuje na summite Stretnutia Ázia-Európa (ASEM). Taliansky premiér Matteo Renzi, ktorý je hostiteľom podujatia, na margo rokovaní s ruským lídrom povedal, že bol dosiahnutý určitý pokrok, zostáva však "mnoho rozporov". Rokovania Putina s Porošenkom, Merkelovou a Hollandom by mali pokračovať aj po skončení summitu, citovala Peskova agentúra RIA Novosti. Milánsky summit je pre Putina príležitosťou stretnúť sa po dlhých mesiacoch s lídrami západných krajín, ktoré ho pre dianie na Ukrajine považujú za neželanú osobu.

 

09:44 - Schôdzka Putina s Merkelovou ukázala vážne rozpory ohľadom Ukrajiny

Medzi Ruskom a Nemeckom pretrvávajú závažné rozdiely v názoroch na krízu na Ukrajine. Ukázalo sa to počas rokovaní ruského prezidenta Vladimira Putina s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktoré sa konalo v noci nadnes v talianskom Miláne v rámci summitu európskych a ázijských lídrov. Viac sa dozviete TU!

 

08:20 - Proruskí separatisti bojujú na Ukrajine s rozkrádaním ruskej vojenskej pomoci

Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny ostreľovali proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín pozície vládnych síl viac než 50-krát, informoval dnes prostredníctvom svojej facebookovej stránky ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií.

 

Spresnil, že proruské sily do útokov nasadili reaktívne systémy Grad,   mínomety, tanky, delostrelectvo a ručné zbrane. Tak ako po minulé dni, aj tentoraz bolo jedným z terčov útokov letisko v Donecku, ako aj viacero menších lokalít v Doneckej i Luhanskej oblasti. 

 

Situáciu v Donecku označujú miestne úrady i obyvatelia za napätú. Ostreľovanie štvrtí obývaných civilistami je tam prakticky na dennom poriadku. V noci zo stredy na štvrtok dostala zásah aj budova miestnej detskej nemocnice, informovala dnes bez bližšieho spresnenia agentúra Ukrinform s odvolaním sa na doneckú radnicu.
      

Tymčuk súčasne informoval, že na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dochádza k rozkrádaniu výzbroje dodávanej údajne z Ruska, a to ešte pred tým, ako sa dostane k svojím prijímateľom. Tymčuk dodal, že v LĽR vzniká centralizovaný sklad, odkiaľ sa bude výzbroj distribuovať jednotlivým oddielom. Uviedol, že rovnaký problém riešili aj v susednej samozvanej Doneckej ľudovej republike, kde však napriek centrálnemu skladu naďalej dochádza k prípadom krádeže zbraní a munície.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies