Program vlády o školstve obsahuje podľa Žarnaya len všeobecné frázy

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 16:41 • 2 min
Program vlády o školstve obsahuje podľa Žarnaya len všeobecné frázy

BRATISLAVA – Časť programového vyhlásenia vlády, ktorá je venovaná školstvu, obsahuje len nič nehovoriace všeobecné frázy. Povedal poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA Oto Žarnay pri hodnotení vládneho programu v parlamente.

slovakia

left justify in out

Okrem iného mu v ňom chýba vízia rozvoja školstva presahujúca rámec jedného volebného obdobia. „Jedno volebné obdobie na to stačiť nebude, treba najmenej päť rokov,“ poznamenal v rozprave.


Takmer nič z toho, s čím učitelia prišli, alebo len minimum, dokázala dať nová vláda do svojho programového vyhlásenia, povedal Žarnay. Je podľa neho alibizmom tváriť sa, že politik je ochotný si vypočuť názory učiteľov, ako to v utorok spravil predseda NR SR Andrej Danko, s tým, že bude problémy riešiť, no naplnenie sľubov neprichádza do úvahy. Poslanec zdôraznil, že vládny program by mal obsahovať také veci, ktoré sú akceptovateľné učiteľskou obcou a odbornou verejnosťou. „Na to, aby sa mohli problémy začať riešiť, treba pomenovať príčiny, označiť cieľ, kam chceme školstvo dostať a nájsť efektívny spôsob, ako to spraviť,“ vysvetlil v rozprave.


V atmosfére strachu nie je podľa poslanca za OĽaNO-NOVA možné robiť reformu školstva. „Môžeme hovoriť o platoch, modernom vyučovaní či o rozvoji školstva, no bez ľudského obsahu sú všetky pokusy o reformu len kusom papiera, ktorý učitelia neprevezmú, pretože zistia, že obsahuje len frázy, ktoré im nepomôžu,“ povedal. Tvorcovia programového vyhlásenia vlády podľa Žarnaya zabudli na to, že každá reforma sa musí opierať o objektívny pohľad ľudí, ktorí s ňou prídu do kontaktu a budú sa s ňou chcieť stotožniť. „Na konci všetkého bude stáť človek, ktorý bude niesť na svojom chrbte bremeno nedocenenej ťažkej práce,“ zhodnotil v rozprave k vládnemu programu.


Všetci ministri sa podľa neho borili s rovnakými problémami, ako sa bude boriť aj minister Peter Plavčan. Reforma školstva sa však nedá robiť od úradníckeho stola, poznamenal a pokračoval, že ak je minister so svojím ministerstvom odtrhnutý od reálneho života, jeho skutky, ciele a plány sa musia minúť účinkom. „Nechcem hovoriť o tom, že minister nevie, aký je to pocit obracať v peňaženke jedno euro, ako to robia učitelia. Nechcem mu vyčítať, že neplní svoju úlohu správne. Chcem len povedať, že najsmutnejším alebo najvážnejším problémom, ktorý sa týka školstva, je to, že učitelia sú na okraji spoločnosti a tá ich istým spôsobom morálne aj spoločensky dehonestuje,“ zdôraznil Žarnay.


Problémy učiteľov však nepovažuje za dedičstvo len tejto politickej strany, ktorú mnohí obviňujú zo všetkých možných praktík a nekalých úmyslov. Sú podľa poslanca pozostatkom všetkých vlád od nežnej revolúcie. „Boli tu pokusy o reformy a zmeny v školstve, no ako učiteľ musím povedať, že až na menšie kozmetické úpravy sa školstvo nepohlo dopredu. Doposiaľ je učiteľ na konci spoločenského rebríčka a záujmu,“ doplnil s tým, že politici by sa nemali zbavovať zodpovednosti.

 

Možno táto vláda prijme také opatrenia, ktoré učiteľom naozaj pomôžu, pripustil Žarnay, no aj napriek tomu si myslí, že by mohla prejaviť aspoň trochu empatie či aspoň jedno gesto dobrej vôle a osvojiť si požiadavky zo strany učiteľov. Aspoň takto by sa im mohol podľa neho vrátiť základný spoločenský status, ktorý už dávno mohli mať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies