Produkcia ropy v rámci OPEC v októbri klesla, najvýraznejšie sa znížila v Iraku

NETKY.SK • 1 November 2017, 06:00 • 2 min
Produkcia ropy v rámci OPEC v októbri klesla, najvýraznejšie sa znížila v Iraku

LONDÝN - Produkcia ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) klesla tento mesiac pod 32,8 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov).

slovakia

left justify in out

Najviac sa pod to podpísal Irak, ktorý znížil vývoz zo severných oblastí, ale čiastočne aj ďalší producenti, ktorí sa usilovali dodržať záväzok v rámci dohody o obmedzovaní produkcie. Zástupcovia OPEC oznámili, že produkcia ropy v rámci ropného kartelu dosiahla v októbri 32,78 milióna barelov denne. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom to znamená pokles o 80.000 barelov denne.

 

Najväčší pokles produkcie zaznamenal Irak, až o 120.000 barelov denne. Dôvodom je najmä pokles ťažby z ropných ložísk na severe krajiny po tom, ako iracké sily v reakcii na kurdské referendum o nezávislosti z konca septembra prevzali nad ložiskami kontrolu. Prvé tri októbrové týždne bola slabšia aj produkcia z ložísk na juhu Iraku, ku koncu mesiaca sa však opäť zvýšila. Irak tak v októbri dosiahol najvyššiu mieru dodržiavania dohody o obmedzovaní produkcie. Navyše, práve vďaka vývoju v Iraku sa miera dodržiavania dohody v rámci celej OPEC zvýšila na 92 % zo septembrovej 86-% úrovne.

 

Okrem Iraku klesla produkcia aj v niektorých ďalších krajinách OPEC, medzi nimi v Nigérii, Alžírsku alebo vo Venezuele, ktorá zápasí s ekonomickou krízou. Naopak, v Líbyi sa produkcia zvýšila o 70.000 barelov denne, teda o objem, o ktorý klesla produkcia v Nigérii. Rast produkcie zaznamenala aj Angola.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies