Procházková má kvalitný servis, rozhodujú detaily

NETKY.SK • 17 Február 2014, 10:04 • 2 min
Procházková má kvalitný servis, rozhodujú detaily

SOČI - Bežkyňa na lyžiach Alena Procházková sa môže spoľahnúť na špičkových odborníkov, ktorí jej zabezpečujú servis aj na zimných olympijských hrách. Lyže pre momentálnu slovenskú ženskú jednotku pripravujú okrem jej trénera Jána Valušku aj vedúci tímu behu na lyžiach OH v Soči Peter Bartoň a ďalší servismeni Daniel Novota a Benedikt Procházka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po šprinte voľnou technikou, v ktorom Alena Procházková na ZOH v Soči nepostúpila z kvalifikácie medzi tridsiatku do vyraďovacích bojov, odznelo v médiách, že bez kvalitného servisného zabezpečenia nemôže konkurovať najlepším. 

"Je potrebné to dať na pravú mieru. Je dôležité, aby sa verejnosť dozvedela viac. Pri behu na lyžiach je veľmi dôležité, aby servis robili skúsení ľudia, čo v našom tíme platí. Ján Valuška sa pohybuje vo Svetovom pohári na najvyššej úrovni už 10 rokov a okrem trénerskej roboty pripravuje lyže ako na voľný spôsob tak aj na klasiku. Takíto špecialisti vo fachu sú zväčša profesionálni servismeni, ktorí sú veľmi dobre platení a okolo seba majú tím robotníkov - ďalších servismanov," hovorí Peter Bartoň. Servismen Daniel Novota pracuje s tímom už sedem rokov a má veľké skúsenosti s testovaním voskov, bol pri najväčších úspechoch Aleny. Benedikt Procházka je s tímom 10 rokov a okrem testovania väčšinou pripravuje lyže na test a opraví všetko. "Je to tímový McGyver," poznamenáva Bartoň, ktorý sa venuje práci servismena už 14 rokov a od roku 2006 na úrovni seniorskej reprezentácie. Najväčšie skúsenosti nabral ako vedúci realizačného a najmä servisného tímu pri mužskej reprezentácii SR v rokoch 2006 až 2011. 

"V deň pretekov, ktoré boli vrcholom sezóny, sme zvládli servis na vysokej úrovni. Po spätnej analýze sme dospeli k záveru, že by sme nemenili nič," dopĺňa Peter Bartoň.Voskovanie pre ženský tím na disciplínu šprint začali servismeni pre Alenu Procházkovú a Danielu Kotschovú pripravovať už deň vopred, keď testovali parafíny, prášky, urýchľovače špeciálne na krátke trate, ako je šprint. "Deň pred pretekmi sme vyberali zo šiestich verzií, išlo o to, aby sme na deň "D" boli maximálne pripravení. S testom sme boli spokojní," konštatuje Peter Bartoň. 

V deň pretekov sa už sústredili na finálnu ´mázu´, zaradili ďalšie vosky do testu, pričom test urýchľovačov bol rozhodujúci. "Aj keď podmienky neboli jednoduché, podarilo sa nám citlivo vybrať najlepší variant pre šprint. S týmto testom vládla spokojnosť, spoločne s Danom Novotom sa nám ´máza´ pri paralelnom testovaní potvrdila. Tréner Valuška sa v tom čase sústredil na test štruktúr," hovorí Bartoň a pokračuje: "V ťažkých snehových podmienkach, keď je teplo, výber správnych lyží predstavuje až 80 % úspechu. Kľúčový test pre výber lyží bol však deň predtým, keďže ešte ani hodinu pred štartom neboli relevantné podmienky, aké budú v čase pretekov na trati (kašovitosť snehu - pozn.). Pripúšťam, že jediný problém v daný deň mohol nastať a to práve vo výbere lyží, i keď do finálneho testu boli zaradené len špičkové lyže z predošlého dňa. Tréner sa vyjadril, že omylom uprednostnil lyže, ktoré neboli až tak špičkové na vodu, ale boli výborné hodinu pred štartom,“ doplnil Peter Bartoň, ktorý chce poďakovať všetkým v servisnom tíme za dobre odvedenú prácu. 

"Mať štyroch servismanov na šprint voľnou technikou na dve pretekárky je dostatočné. Servis sa môže vyrovnať špičke," myslí si Bartoň. 

Po šprinte vládlo u Aleny Procházkovej veľké sklamanie. Postup do vytúženej tridsiatky jej ušiel o 1,78 sekundy. "Budem úprimný, s kolegami na trati sme sa zhodli, že Alenin prejav v porovnaní s absolútnou špičkou - teda prvou skupinou nebol ideálny. Bez toho, aby som sledoval časy, som mal zlé tušenie, že postúpiť z kvalifikácie môže byť u Aleny v tento deň problém. Bohužiaľ sa to potvrdilo. Samotný výkon a následné sklamanie nebolo správne zvaľovať na servis. Pripúšťam ale fakt, že rozdiel v najlepších a priemerných lyžiach v daný deň mohol byť aj 2 - 3 sekundy. Výber lyží bol na zodpovednosti pretekárky a trénera. Aj majster tesár sa utne...“ dodáva Bartoň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies