Procházka už má dosť podpisov na kandidatúru, zbiera však ďalej

NETKY.SK • 15 August 2013, 15:12 • 2 min
Procházka už má dosť podpisov na kandidatúru, zbiera však ďalej

BRATISLAVA - Kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka už má dosť podpisov na to, aby sa mohol uchádzať o Prezidentský palác. Potrebuje ich aspoň 15.000. Napriek splnenému limitu chce Procházka zberať podpisy aj ďalej.

slovakia

left justify in out

"Mám v tejto chvíli asi o 30 percent podpisov viac, než potrebujem. Ale chcem v petičnej akcii pokračovať až do konca prázdnin, pretože je to vynikajúca príležitosť na neformálne stretnutia s ľuďmi," uviedol dnes pre TASR Procházka. Teší ho, že záujem ľudí o jeho snahu pohnúť so Slovenskom dopredu rastie. "Nabíja ma to energiou," poznamenal prezidentský kandidát.

Procházka sa voličom už niekoľko týždňov prihovára aj z billboardov. Petičnú akciu, počas ktorej zbiera podpisy, nazval Mladý prezident a jej verejnú rekapituláciu plánuje urobiť v polovici septembra. Označenie Mladý prezident svieti aj na spomínaných billboardoch, ktoré sú nielen v slovenčine, ale aj v maďarčine či rusínčine.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Procházka avizoval, že jeho cieľom je v prípade úspechu urobiť z prezidenta SR inštitúciu, ktorá bude chrániť ľudí pred straníckymi potýčkami. Poslanec hovorí plynule po anglicky a po francúzsky, dohovorí sa aj po nemecky a po rusky a pasívne ovláda poľštinu. Voličom ponúka skúsenosti s tým, ako štát funguje a čo potrebuje. Procházka sa mieni sústrediť výlučne na verejnú službu. Chce presadiť prehľadný právny systém, rovnosť pred zákonom, bezdlhové hospodárenie a morálne aj ekonomicky udržateľný sociálny systém.

O Prezidentský palác zabojujú podnikateľ a filantrop Andrej Kiska aj prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Spomínali sa tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný či minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a expremiérka Iveta Radičová. Lajčák a Radičová túto možnosť odmietli. Záujem o post hlavy štátu oznámil aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec.

KDH a Most-Híd označili za svojho kandidáta šéfa klubu KDH Pavla Hrušovského. Ten svoju kandidatúru podmienil podporou aj tretej zo strán Ľudovej platformy - SDKÚ-DS. Strana Pavla Freša prijala uznesenie, z ktorého vyplýva, že Hrušovského zatiaľ nepodporí. Zároveň neustále trvá na tom, že najlepším kandidátom by bola Iveta Radičová. Tá frešovcom opäť odkázala, že kandidovať nebude.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies