Procházka: Robiť z dlhu Širokého dlh občanov Slovenska je absolútne nespravodlivé

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:06 • 2 min
Procházka: Robiť z dlhu Širokého dlh občanov Slovenska je absolútne nespravodlivé

BRATISLAVA – Robiť z dlhu pána Juraja Širokého dlh všetkých občanov Slovenskej republiky je absolútne nespravodlivé. Zakladá to totiž do budúcnosti obrovské bremeno pre spravodlivosť ako takú. Uviedol to dnes na brífingu v Bratislave ku kauze spoločnosti Váhostav predseda mimoparlamentnej strany Sieť Radoslav Procházka.

slovakia

left justify in out

"Pred desiatimi týždňami sme predniesli návrh, aby sa malí veritelia Váhostavu stali jeho podielnikmi a mali možnosť podieľať sa na budúcich ziskoch aj na kontrole hospodárenia tohto podniku s garantovaným miestom v predstavenstve," pripomenul.
      

Konštatoval zároveň, že predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) sa podľa neho dva mesiace tváril, že sa ho problém spoločnosti Váhostav vôbec netýka. "Teraz situácia s touto spoločnosťou dospela do štádia, keď sa riešia úplne zástupné problémy," podčiarkol.
    

"Odvolávanie opozičného podpredsedu parlamentu môže mať dva dôvody. Buď je to snaha dať majiteľom Váhostavu odklad na to, aby si zakryli svoj vlastný chrbát na úkor malých stavbárov alebo štátu, alebo je to prejav totálnej ľahostajnosti a neschopnosti riešiť reálne problémy, dať reálnu pomoc ľuďom, ktorí ju potrebujú," poznamenal. 
      

Strana Sieť podľa neho vidí dve možnosti riešenia problému. "Ak naozaj platí, že jedinou prekážkou pre náš návrh je to, že sa nepáči majiteľom Váhostavu a nechcú dať malým stavbárom podiel na firme, tak nech im dajú hotovosť z majetku, ktorý pán Juraj Široký vlastní a ktorého predaj by bohato stačil na uspokojenie týchto záväzkov," dodal Procházka.
     

 Pre kauzu Váhostav neexistuje podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Hlinu dobré riešenie. "Existuje len menej zlé riešenie, a to teraz premiér Robert Fico horúčkovito hľadá. Dobré a spravodlivé riešenie by existovalo približne rok dozadu. Vtedy sa však ten, kto mohol, kauze nevenoval - minister Ján Počiatek," podotkol Hlina na tlačovej konferencii.
     

Pripomenul zároveň, že v kauze Váhostav sa predseda vlády SR rozhodol riešiť úhradu dlhov súkromnej firmy z peňazí daňových poplatníkov, dokonca z peňazí, ktoré sú účelovo viazané. 
      

"My budeme preto riešiť človeka, ktorý vôbec nemal byť ministrom, a to ministra Počiatka. To, že ním stále je, je absurdné. On dokazuje aj svojím konaním, že na svojom poste dávno nemá čo robiť," doplnil Hlina.
      

Opozičná strana SDKÚ-DS podľa predsedu sekcie spravodlivosti a bezpečnosti strany Jána Keselého žiada vládu, aby sa okamžite urobil audit, a tak sa preukázalo, kam išli príjmy z tržieb a úvery zo zahraničných schránkových spoločností. "Robert Fico síce môže v panike tvrdiť, že ceny boli príliš nízke, ale informácie o tržbách a nákladoch sa dajú zrozumiteľne a objektívne vyčítať len z účtovníctva. Nech teda Váhostav Juraja Širokého ukáže, aké mal náklady a kam putovali jeho príjmy," povedal Keselý.
      

"Vyzývame vládu, aby ku kontrolnému auditu pozvala na nezávislý dohľad skupinu pozostávajúcu z členov Slovenského živnostenského zväzu, Slovenskej asociácie malých podnikov a Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, keďže sa ich táto kauza najviac dotýka," dodal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies