Problémy Grécka s likviditou ECB nevyrieši

NETKY.SK • 21 Január 2015, 09:12 • 2 min
Problémy Grécka s likviditou ECB nevyrieši

ATÉNY - Kvantitatívne uvoľňovanie zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) pomôže gréckej ekonomike, no nebude stačiť na vyriešenie gréckych problémov s likviditou.

slovakia

left justify in out

V utorok to povedal grécky minister financií Gikas Hardouvelis. "Program kvantitatívneho uvoľňovania sám o sebe nebude stačiť na vyriešenie problémov gréckej ekonomiky s likviditou,“ povedal minister. "Je to však ďalší z nástrojov uplatňovania monetárnej politiky, ktorý podporí likviditu a dopyt po tovaroch a službách,“ dodal.

 

ECB je pod rastúcim tlakom, aby pristúpila k radikálnemu uvoľneniu menovej politiky. Spotrebiteľské ceny v eurozóne v decembri klesli o 0,2 %, čo bola najnižšia úroveň od septembra 2009. To je hlboko pod cieľovou úrovňou tesnej menej ako 2 %, ako aj pod hodnotou 1 %, ktorú považuje ECB za "nebezpečnú zónu" pre cenovú stabilitu. Za jeden z posledných nástrojov, ktoré môže nasadiť v boji proti riziku deflácie, sa považuje tlačenie peňazí prostredníctvom skupovania vládnych dlhov, známe tiež ako politika kvantitatívneho uvoľňovania. ECB už stlačila svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordné dno 0,05 % a komerčným bankám ponúkla dlhodobé lacné úvery. Kľúčové rozhodnutie pristúpiť k nákupom vládnych dlhopisov by mohla ECB podľa agentúry Reuters oznámiť už tento týždeň. 

 

Ak by takýto program dosiahol hodnotu 550 mld. eur, Grécko by za štátne cenné papiere mohlo získať 15,9 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies