Prípadmi salmonelovej infekcie na východe Slovenska sa zaoberá Národné referenčné cenrum

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 15:57 • 2 min
Prípadmi salmonelovej infekcie na východe Slovenska sa zaoberá Národné referenčné cenrum

POPRAD – Podľa regionálnej hygieničky Renáty Hudákovej je v súvislosti s dvoma prípadmi salmonelovej infekcie v nemocnici v Spišskej Novej Vsi potrebné počkať na výsledky vyšetrenia vzoriek, až po nich bude jasné, o aký typ salmonely ide.

slovakia

left justify in out

Ako dnes potvrdil hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ, ešte začiatkom apríla bola v nemocnici s príznakmi infekcie hospitalizovaná 61-ročná pacientka, ktorá po mesiaci zomrela. Od 19. apríla tam naďalej ostáva hospitalizovaný aj ďalší 64-ročný pacient v kritickom stave. Odobraté vzorky skúma Národné referenčné centrum. „V každom prípade, ak by tu bolo riziko ohrozenia verejného zdravia alebo šírenia infekcie, určite by sme o tom dopredu informovali alebo prijali opatrenia,“ povedala.


„Aj napriek adekvátnej liečbe, ktorej správnosť bola laboratórne potvrdená, mala infekcia závažný priebeh s početnými komplikáciami a potrebou opakovanej brušnej operácie. Napriek intenzívnej a komplexnej liečbe pacientka 3. mája zomrela,“ uviedol Kráľ na margo prvého prípadu. U druhého pacienta je podľa neho priebeh taktiež veľmi závažný a komplikovaný. „Momentálne je v kritickom stave hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti,“ dodal.

O oboch prípadoch bol podľa Kráľa riadne informovaný Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Opakovane tiež bolo preverované, či oba prípady klinicky nesúvisia. „Bolo potvrdené, že obidvaja pacienti sa vzájomne nestretli, a to ani počas hospitalizácie, a teda nedošlo k ich vzájomnej nákaze. RÚVZ preveruje možný zdroj nákazy u týchto pacientov,“ informoval.

Nemocnica podľa hovorcu už pri prvom prípade vykonala všetky protiepidemické opatrenia, aby nedošlo k šíreniu nákazy na ostatných pacientov. Súčasne zaslala Národnému referenčnému centrum odobraté vzorky. „Mikrobiologické vyšetrovanie materiálu pokračuje, ešte nie je ukončené. O ukončení a o výsledkoch vyšetrovania bude informovať Úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, pod ktoré patrí Národné referenčné centrum,“ povedala Hudáková z RÚVZ so sídlom v Spišskej Novej Vsi.

Regionálna hygienička pripomenula, že každá jedna infekcia sa môže prejaviť rôzne, platí to aj v prípade salmonely. „Každý infekčný agent, čiže mikroorganizmus, ktorý môže spôsobiť u človeka infekciu, vyvoláva v organizme nejaké zmeny, a to od tých jednoduchších až po tie najzávažnejšie, ktoré sa môžu skončiť aj smrťou,“ vysvetlila. Veľa záleží najmä od organizmu. „Napríklad taká chrípka, niekto ju prechodí, niekto ju odleží s teplotami a u niekoho sa skončí s ťažkým zápalom pľúc alebo prípadne aj smrťou. Každý infekčný agent má rozličný vplyv na organizmus,“ povedala. Rovnako aj salmonela tak podľa jej slov môže mať jednoduchšie prejavy až po tie najviac komplikované.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies