Prioritou vlády je obnoviť v Egypte pokoj, tvrdí premiér Babláwí

NETKY.SK • 24 August 2013, 18:52 • 2 min
Prioritou vlády je obnoviť v Egypte pokoj, tvrdí premiér Babláwí

KÁHIRA - Premiér jednoznačne odmietol tvrdenia, že prepustenie zvrhnutého prezidenta Husního Mubaraka je dôkazom o návrate Egypta k starým politickým poriadkom.

slovakia

left justify in out

Egyptský dočasný premiér Házim Babláwí dnes uviedol, že jeho vláda kladie dôraz na obnovenie pokoja v krajine a zlepšenie jej ekonomickej situácie. 

Podľa agentúry AP Babláwí ďalej pred novinármi uviedol, že Egypt musí mať jednoznačné politické smerovanie, aby upokojil svojich zahraničných spojencov. Dodal, že vláda sa pri prijímaní opatrení snaží o vyvážený postoj medzi zásadovosťou a rozhodnosťou, čím reagoval na rozhodnutie kabinetu vyhlásiť v krajine na mesiac výnimočný stav. 

Premiér jednoznačne odmietol tvrdenia, že prepustenie zvrhnutého prezidenta Husního Mubaraka je dôkazom o návrate Egypta k starým politickým poriadkom. Uviedol, že Mubarakovo prepustenie bolo v súlade so zákonom. 

Presun Mubaraka do domáceho väzenia zvýšil v Egypte už aj tak napätú situáciu a vyvolal obavy z ďalšieho prehĺbenia nestabilnej situácie, do ktorej sa krajina dostala po nedávnom zvrhnutí Mubarakovho nástupcu, v demokratických voľbách zvoleného islamistu Muhammada Mursího. 

Protesty Mursího stúpencov, ktorých vláda obviňuje z ohrozovania národnej bezpečnosti, pokračujú. Policajné a armádne sily dnes počas razie na Sinajskom polostrove usmrtili štyroch islamistických ozbrojencov a ďalších šiestich zatkli. Razia sa uskutočnila vo vidieckej oblasti, kde sa ozbrojenci schovávali v škole. 

Oblasť Sinajského polostrova je dejiskom útokov islamistických militantov na vládne bezpečnostné jednotky od Mubarakovho zosadenia. Počet útokov sa dramaticky zvýšil po vojenskom prevrate, ktorým prišiel o funkciu Mursí - prvý demokraticky zvolený prezident v dejinách Egypta.

Mursího Moslimské bratstvo naďalej vyzýva svojich prívržencov pokračovať v protestoch a akciách na podporu zosadeného prezidenta napriek sústredenej snahe vládnych síl o ich potlačenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies