Primátori krajských miest chcú viac peňazí pre vrcholový futbal a hokej

NETKY.SK • 8 November 2013, 14:03 • 2 min
Primátori krajských miest chcú viac peňazí pre vrcholový futbal a hokej

TRNAVA 8. novembra (SITA) – Primátori krajských miest považujú rokovania s vládou o financovaní územnej samosprávy v roku 2014 za pozitívny posun k riešeniu ich terajšej situácie, napriek tomu, že nepristúpila k zvýšeniu podielových daní pre mestá a obce na požadovaných 70,3 percenta. Počas rokovania primátorov krajských miest v Trnave to uviedol primátor Nitry Jozef Dvonč.

slovakia

left justify in out

Rada ZMOS ešte v októbri avizovala zvolanie mimoriadneho snemu, ak pri rokovaniach s vládou nebudú splnené určité podmienky vrátane zvýšenia príjmov z podielových daní na 70,3 percenta. Podľa primátora Nitry a predsedu ZMOS Dvonča momentálne nie je na mimoriadny snem dôvod. ,,Podarilo sa navýšiť podiel z daní na rok 2014 na 67 percent, čo je zvýšenie o 1,6 percenta. Popritom sa dohodli ďalšie opatrenia v prospech miest a obcí – do konca roka budú vyriešené nedoplatky súvisiace s čerpaním eurofondov, je to asi 60 miliónov eur,“ povedal Dvonč. Predstavitelia miest a obcí budú o financovaní samospráv hovoriť na budúci týždeň na Rade ZMOS. Na rokovaní sa zúčastnia aj viacerí krajskí primátori. 

Primátori krajských miest dnes diskutovali aj o financovaní vrcholového športu. Navrhujú, aby štát samosprávam poskytol viac peňazí získaných z tipovacích súťaží a podelil sa aj o peniaze z výherných automatov a videohier. Peniaze by samosprávy použili na financovanie vrcholového futbalu a hokeja, čo podľa primátora Trnavy Vladimíra Butka zvýši motiváciu mladej generácie športovať. Dvonč uviedol ako príklad susednú Českú republiku, kde štát dáva polovicu príjmov z takto získaných peňazí do športu. 

Primátori zo združenia K8 hovorili aj o možnostiach čerpania eurofondov v súvislosti s podporou trvalo udržateľného mestského rozvoja v programovacom období 2014 – 2020. Diskutovali aj o potrebe zriaďovania protialkoholických záchytných staníc, pretože ich absencia mestám spôsobuje problémy pri zabezpečovaní verejného poriadku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies