Monike Jankovskej ani hladovka nepomohla. Vo väzení ostane minimálne do jari

NETKY.SK • 21 September 2020, 17:30 • 2 min
Monike Jankovskej ani hladovka nepomohla. Vo väzení ostane minimálne do jari

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD Monika Jankovská ostáva vo väzbe do marca budúceho roka.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom rozhodol sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Okrem nej súd predĺžil väzbu aj bývalému sudcovi Richardovi MolnároviĎalšej obvinenej exsudkyne Denise Cvikovej sa vráti na slobodu, jej súd už lehotu nepredĺžil. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

 

Súvisiaci článok: Jankovská riskuje svoje zdravie, protestnú hladovku drží už takmer týždeň

 

Rozhodnutie stále nie je právoplatné, pretože prokurátor ako aj obvinení podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorom bude rozhodovať Najvyšší súd SR (NS SR).

 

img

 

Bývalá štátna tajomníčka drží protestnú hladovku

Jankovská a Molnár ostanú za mrežami najneskôr do 11. marca 2021. Bývalá štátna tajomníčka sa pred sudcu Špecializovaného súdu dostavila aj napriek tomu, že už viac ako týždeň drží protestnú hladovku.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trojicu obvinených v kauze Fatima prepustili, vyšetrovať ich budú na slobode

 

Ako uviedol Jankovskej advokát Peter Erdös, v jej prípade dochádza k výrazným prieťahom v trestnom konaní. Hladovkou chce podľa neho obvinená poukázať na bezmocnosť voči nezákonnosti a svojvôle, ktoré sa deje voči jej osobe, pričom sa samozrejme nebráni tomu, aby orgány činné v trestnom konaní riadne vyšetrili túto vec.

 

img

 

Jankovská tvrdí, že sú porušované jej základné práva a slobody. Zároveň sa jej nepozdáva nezákonný postup a rozhodnutie vyšetrovateľa Policajného Zboru JUDr. Petra Juhása týkajúce sa jej obvinenia v kauze Fatima. Tiež namieta, že jej synovi Jakubovi, ktorý ju navštevuje ako koncipent, sú obmedzované ich stretnutia.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: NAKA zadržala Roberta Krajmera, dôvodom je Jankovskej prípad

 

Žiadosť o prepustenie je zamietli opakovane

Jankovská sa pokúšala dostať na slobodu ešte v priebehu augusta. Jej žiadosť o prepustenie však zamietol ŠTS. O jej sťažnosti následne rozhodoval Najvyšší súd.

 

Ten skonštatoval, že trestné stíhanie pre skutky kvalifikované ako prijímanie úplatku a účastníctvo na trestnom čine zneužívania právomoci verejného činiteľa je opodstatnené a dôvody kolúznej a preventívnej väzby u nej naďalej pretrvávajú.

 

img

 

Denisu Cvikovú vtedy banskobystrický špecializovaný súd prepustil, ale senát NS SR jej žiadosť o prepustenie zamietol s tým, že dôvod kolúznej väzby nepominul.

 

img

 

Akcia "Búrka" otriasla slovenskou justíciou
Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, sudkyňu Denisu Cvikovú a Richarda Molnára zadržali v marci tohto roka spolu s ďalšími sudcami počas policajnej akcie Búrka pre podozrenia z korupcie. 

 

Pred vyšetrovateľom skončilo vtedy 13 sudcov z podozrenia, že písali rozsudky na objednávku alebo príjimali úplatky. Jankovská sa mala podieľať na ovplyvňovaní rozsudku v kauze Zmenky TV Markíza v prospech Mariana Kočnera. 

 

Dozviete sa viac: Ústavný súd zrušil verdik v kauze zmeniek

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies